Kina poziva G20 da pomogne siromašnim zemljama

Beta 23.11.2020

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na velike napore u izgradnji sveta zajedničkog prosperiteta bez siromaštva, dok lideri G20 pojačavaju napore da pomognu siromašnim i visokozaduženim zemljama, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).Ekonomski uticaj pandemije kovida-19 dominirao je dnevnim redom dvodnevnog samita G20, kojim je predsedavala Saudijska Arabija.

Globalna pandemija bacila je globalnu ekonomiju u duboku recesiju ove godine, a liderima G20 je upućen poziv da ulože napore da podrže ekonomski oporavak 2021. godine.

Si je govoru na nedeljnom sastanku rekao da zemlje G20 moraju dati prioritet razvoju kako bi okončale globalno siromaštvo i olakšale otplatu duga zemalja u razvoju.

"Zemlje G20 moraju da smanje teret duga zemalja u razvoju i nastave da im pružaju neophodnu finansijsku podršku kako bi povećale svoju sposobnost smanjenja siromaštva", rekao je Si.

On je kazao da je Kina u potpunosti sprovela Inicijativu za poništavanje duga G20, čiji je ukupni iznos premašio 1,3 milijarde dolara.

Zemlje G20 trebalo bi, kako je ocenio, da daju punu ulogu digitalnoj ekonomiji i pruže više mogućnosti malim i srednjim kompanijama, ženama i mladima.

Kina je na putu da ostvari svoj cilj iskorenjivanja siromaštva u ruralnim oblastima i eliminisanja regionalnog siromaštva do 2020. godine, navela je CMG.

Si je rekao da će Kina u potpunosti primeniti Pariski sporazum i posvećena je ostvarenju svog cilja postizanja ugljenične neutralnosti do 2060.

"Kina podržava produbljivanje saradnje G20 u smanjenju degradacije zemljišta, očuvanju koralnih grebena i čišćenju plastike iz okeana", istakao je Si.

(Beta, 11.23.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »