PSG: Crvenom linijom na obrazu ukazujemo na nasilje nad ženama u Srbiji

Beta 25.11.2020

Sadašnji i bivši predsednik, kao i funkcioner Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, Sergej Trifunović i Vladimir Pajić pozvali su danas sve muškarce da se priključe borbi protiv nasilja nad ženama i ofarbaju svoj obraz crvenom linijom, saopšteno je iz PSG.

PSG navodi da na taj način, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, ukazuju na sve ubijene i zlostavljane žene u Srbiji, a po ugledu na fudbalere iz italijanske Serije A koji već nekoliko godina imaju takvu akciju.

"Pozivamo sve javne ličnosti, a naročito muškarce da se priključe akciji i na ovaj način stanu na stranu onih koje su svakodnevno zlostavljane. Takođe pozivamo sportiste fudbalskih i košarkaških klubova da urade isto što i njihove italijanske kolege na međunarodnim i prvenstvenim utakmicama koje igraju ove nedelje", navodi PSG.

U saopštenju se podseća da nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava, a da podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos ili su doživele neki vid zlostavljanja, dok je nasilnik najčešće muškarac iz bliskog okruženja.

"U vreme pandemije korone i čestih višednevnih zatvaranja povećan je broj žena koje traže pomoć od stručnih službi, dok se tačan broj napada koji se dogodio 2020. godine još ne zna", upozorava PSG.

Stranka navodi da je potrebno doneti mere koje bi trebalo da doprinesu smanjenju broja žena koje trpe nasilje i ubistava žena.

"Pokret slobodnih građana ukazuje da je neophodno da podignemo nivo edukacije kako bi žene i devojčice što ranije prepoznale nasilje, ohrabrujemo žene da izađu iz odnosa sa nasilnicima i da se uspostavi državno telo koje će se baviti praćenjem nasilja i brojem ubistava žena", zaključuje se u saopštenju.

(Beta, 11.25.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »