Brnabić: Prva deonica auto-puta Beograd-Sarajevo biće gotova do kraja 2022. godine

Beta 28.11.2020

Izvođač radova na deonici Kuzmin-Sremska Rača je obećao da će ta deonica auto-puta Beograd-Sarajevo biti završena do kraja 2022. godine, kazala je danas premijerka Ana Brnabić.

Srbija je prošle godine počela izgradnju te prve deonice od 18 kilometara za 220 miliona evra.

Brnabić je posle obilaska gradilišta rekla da će do oktobra 2022. godine biti gotov i novi most na Savi, u okviru tog projekta od 250 miliona evra.

Izgradnja autoputa Kuzmin-Sremska Rača je "jedan od važnijih projekata u okviru programa Srbija 2025", navela je Brnabić.

Dodala je da će se paralelno projektovati druga deonica ka Sarajevu, 60 kilometara od Požege do Kotromana, da bi posle projektovanja koje bi trebalo da bude završeno 2021. godine, izgradnja krenula početkom 2023. za 830 miliona evra.

Srbija će učestvovati i u izgradnji deonice od 17 kilometara Rača-Bijeljina u BIH, na teritoriji Republike Srpske za 136 miliona evra, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Autoput Beograd-Sarajevo biće prvi koji će Srbiju povezati s nekom od susednih zemalja uz zajedničke granične prelaze: u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BiH.

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata na Balkanu, a ukupna procenjena vrednost te investicije je oko dve milijarde evra, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić o epidemiji: Svakog dana razmišljamo o novim merama, Krizni štab početkom nedelje

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će početkom nedelje biti održana nova sednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa.

Ona je kazala da nadležni "svakog dana" razmišljaju o uvođenju novih mera za suzbijanje epidemije.

"Gledamo podatke na svaka dva sata...Videćemo šta još možemo da uradimo", rekla je premijerka prilikom obilaska radova na izgradnji autputa Kuzmin-Sremska Rača, a prenela Radio televizija Srbije.

U vezi sa eventualnim dolaskom većeg broja državljana Srbije iz inostranstva uoči novogodišnjih praznika, ona je kazala da se prati epidemiološka situacija u tim državama i da će u skladu sa situacijom, biti donete i odgovarajuće mere.

(Beta, 11.28.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »