Fiskalni savet: Predloženi budžet Srbije za 2021. godinu trebalo bi da bude restriktivniji

Beta 01.12.2020

Predloženi budžet Srbije za 2021. zbog velikih neizvesnosti koje donosi naredna godina trebalo je da bude planiran restriktivnije, sa deficitom od dva odsto bruto domaćeg prizvoda (BDP), jer lako može da ne bude ostvaren planirani rast BDP-a od šest odsto, upozorio je danas Fiskalni savet.

Vlada Srbije je predlogom budžeta za 2021. predvidela deficit na republičkom nivou 178,5 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a, i neznatno veći deficit na nivou opšte države od oko 180,3 milijarde, ali bi, po oceni Saveta, u slučaju nižeg privrednog deficit mogao biti oko četiri odsto BDP-a a učešće javnog duga u BDP-u umesto da se zakoči nastavilo bi da raste na više od 60 odsto BDP-a.

"Ukoliko se u 2021. nastave i nepovoljne epidemiološke okolnosti, možda će biti neophodan i novi (svakako manji) paket pomoći privredi koji bi dodatno opteretio javne finansije. Zbog toliko mnogo neizvesnosti ocenjujemo da je budžet za 2021. trebalo opreznije da se planira, s deficitom do dva odsto BDP-a kako smo preporučivali Vladi u novembru 2020. godine", naveo je Fiskalni savet u oceni Predloga zakona o budžetu.

To se, po proceni tog nezavisnog tela, moglo postići pre svega zamrzavanjem zarada u javnom sektoru (ili njihovom minimalnom indeksacijom), kao i odlaganjem ili odustajanjem od projekata koji u 2021. nisu hitni (veoma veliki troškovi opremanja bezbednosnog sektora, izgradnja aerodroma u Trebinju, subvencije za elektronske fiskalne kase, subvencije taksi prevoznicima, povećana izdvajanja za privlačenje investitora i drugo).

(Beta, 12.01.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »