Vučić: Ruska vakcina je stigla u Srbiju, ispituje se u Institutu na Torlaku

Beta 03.12.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je ruska vakcina protiv korona virusa stigla u Srbiju i da će stručnjaci njihovu ispravnost narednih dana u beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da se nada da će Fajzerove vakcine stići do kraja godine, kao i 350.000 vakcina do marta 2021. godine.

Po njegovim rečima, vakcine će biti besplatne za sve građane i ponovio da vakcinisanje neće biti obavezno.

Govoreći o ispravnosti vakcina, predsednik je rekao da su proizvođači iz "važnih svetskih zemalja" i da "niko nije lud da truje narod".

Uveren sam da ćemo pobediti korona virus

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je večeras uverenje da će Srbija "pobediti" korona virus, navodeći da mu "nadu u pobedu" najviše daju vakcine i "disciplina i borbenost naroda".

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je "ponosan" na novu KOVID-bolnicu u Batajnici, kod Beograda, koja će biti otvorena u petak ujutro, posle četiri meseca izgradnje.

Ponovio je da je ponosan i na izgradnju Kliničkog centra u Nišu bez kojeg, kako je rekao, "ne zna šta bismo radili".

Još jedan minimalac za turističku privredu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će turistička privreda dobiti sektorsku podršku u još jednom minimalcu za zaposlene i isplata će biti za deset dana.

On je gostujući na RTS-u rekao da će tu pomoć dobiti turističke agencije, vodiči, rent-a-kar agencije, ugostitelji i hotelijeri.

"Minimalnu zaradu će dobiti 72.500 zaposlenih", rekao je Vučić.

Ocenio je da to velika pomoć države.

Vučić je rekao da se razmišlja o tome da se privatnom sektoru pomogne i u januaru.

"Verujem da ćemo naći način kako da pomognemo privatnom sektoru. Više sam za jednokratna davanja, makar ona bila manja, jer ne mogu da budu velika, nego da se menja poreska politika je to donosi dodatnu nesigurnost", rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje da se ostvare prognoze Međunarodnog monetranog fonda (MMF) da će Srbija u naredne tri godine imati najveći kumulativni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi, od 9,6 odsto.

Vučić je rekao da država nastoji da pre kraja ove godine isplati ceo kredit od 300 miliona evra koji je uzet od Azerbejdžana za saobraćajnicu Čačak - Ljig, koji je bio u vrednosti

"Otplati smo nešto više od pola tog kredita, sada hoćemo da vratimo kompletan dug, jer nije laka kamata od četiri odsto, uzeta još 2011. godine", rekao je on.

Isplata pomoći penzionerima od po 5.000 dinara do 19 decembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je najavio da će svim penzionerima do 19. decembra, pred slavu Sveti Nikola, biti isplaćena pomoć od po 5.000 dinara.

"Pomoć će dobiti 1,72 miliona penzionera. Ta pomoć će dobro doći onima koji imaju manje penzije", rekao je Vučić za RTS.

On je naveo je za isplatu jednokratne pomoći penzionerima obezbeđeno 75 miliona evra.

Dodao je da penzionerima od januara iduće godine sleduje povišica u skaldu sa zakonom od 5,9 odsto.

(Beta, 12.03.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »