SMS: Ako se EU ne proširi na Zapadni Balkan, proširiće se neko drugi

Beta 06.12.2020

 Stranka moderne Srbije (SMS) ocenila je danas da je godina na izmaku potpuno izgubljena za evropske integracije Srbije kao i za sve reformske procese koji su suštinski korisni.

"Da će tako biti, znalo se odavno. Samo nezainteresovane i neupućene je mogao iznenaditi tvit evropske poslanice koja konstatuje da Srbija ove godine neće otvoriti nijedno poglavlje", navodi se u saopštenju SMS i dodaje da protekli izborni procesi možda najbolje pokazuju potpuno odsustvo pozitivnih promena u Srbiji.

Ta stranka je upozorila da će se, ako se EU ne proširi na Zapadni Balkan, proširiti neko drugi, pa to ne bi trebalo da raduje bilo koga u EU, pogotovo ne poslanike Evropskog parlamenta privržene zapadnim vrednostima.

"Odgovornost što je godina potpuno protraćena za približavanje Srbije evropskim standardima u svim oblastima života isključivo je na vlastima. Ministarka za evropske integracije bi svoju odgovornost za to morala preispitati pitajući se šta joj je u godini na izmaku bila uloga", navodi se u saopštenju.

U SMS-u smatraju da je od prvog dana srpskih evropskih integracija jasno da je taj proces za Srbiju fakultativan i da zavisi isključivo od volje Srbije, da je visoko normiran, da su za napredovanje Srbije u tom procesu postavljena postojana i jasna merila i da Srbiju niko ne tera da ih ispuni.

"Od prvog dana takođe je jasno da su vladavina prava i demokratija (poglavlje 23) i regionalno pomirenje, pre svega sa Prištinom (građanima namerno nikad do kraja razjašnjeno poglavlje 35) preduslov svega drugog i da nas bez napretka na tom polju nijedan drugi napredak neće približiti članstvu u EU", navodi se u saopštenju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Viola fon Kramon ocenila je na tviteru da Srbija do kraja godine neće otvriti nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom zbog "pogoršanja stanja demokratije".

(Beta, 12.06.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »