Majstorović: Napredak u pregovorima sa EU zavisiće od merljivih rezultata

Beta 05.01.2021

Opšti kontekst u kojem se vode pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji u 2021. neće biti povoljan zbog posledica pandemije Kovid-19, a zbog ograničenog mandata izvršne i zakonodavne vlasti ni u Srbiji se ne može očekivati pretrani entuzijazam za promene, ocenio je predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović.

U intervjuu za Euraktiv i Betu, Majstorović je rekao da će se u 2021. Srbija i EU suočiti sa ozbiljnim zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim posledicama pandemije i da je važno imati realna očekivanja i s tim u vezi biti oprezan u upravljanju očekivanjima javnosti.

"Nažalost, u uslovima kada je mandat izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ograničen do aprila 2022, nije realno očekivati preterani entuzijazam i juriš u promene", rekao je Majstorović dodajući da članice EU više ne veruju obećanjima i da će napredak u pregovorima zavisiti isključivo od konkretnih i merljivih rezultata.

U 2021. najveća očekivanja će biti usmerena ka rezultatima međustranačkog dijaloga o uspostavljanju demokratskih uslova za fer i slobodne izbore, smatra Majstorović.

Kako je dodao, upravljanje pandemijskom krizom i uslovi u kojima su održani izbori 2020. razotkrili su sve mehanizme "zatvorene države" i dodatno narušili percepciju Srbije kao uređene demokratske države koja iskreno želi da postane članica Unije.

Majstorović očekuje da u 2021. počne primena nove metodologije pristupnih pregovora ali i kaže da će ključni uslov za napredak ipak biti vladavina prava i funkcionalne institucije.

"Glavni uslov za napredak Srbije u pregovorima sa EU i dalje će biti kvalitetno funkcionisanje demokratskih institucija i poštovanje principa vladavine prava, odnosno funkcionalna Skupština sposobna da vrši nadzornu ulogu nad radom Vlade i koja svojim sastavom realno odslikava politički pluralizam, nezavisnost sudstva, borba protiv korupcije i zaštita osnovnih prava građana", rekao je Majstorović.

Prema njegovim rečima, ukoliko rukovodstvo Srbije ne učini ozbiljan napredak u navedenim oblastima, utoliko će biti teže uveriti članice EU da ponovo pokrenu pregovore.

Za rukovodstvo Srbije, smatra Majstorović, najveći izazov biće kako povratiti poverenje većine građana u demokratske institucije nakon izbora 2020, obezbediti povoljan ambijent za političko delovanje opozicionih stranaka u predizbornom periodu i pripremiti uslove za fer i slobodne izbore 2022.

On je rekao i da će u 2021. biti neophodno nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom i da će predstojeći izbori na Kosovu i izvestan povratak stranke Samoopredeljenje na vlast, svakako uticati na teme i dinamiku nastavka dijaloga.

Kako je rekao, nove okolnosti zahtevaće veću odgovornost i iskrenu posvećenost učesnika, ali i odlučniju koordinaciju dijaloga Beograda i Prištine od strane predstavnika EU, ovoga puta u saradnji sa novom američkom administracijom.

Istovremeno će se i EU u 2021. suočiti sa brojnim izazovima, od posledica pandemije, do izazova koji se tiču poštovanja osnovnih vrednosti Unije od strane pojedinih članica i uslovljavanja distribucije finansijskih sredstava poštovanjem principa vladavine prava.

Takođe će pojedine članice tokom 2021. održati izbore, podsetio je Majstorović i dodao da će rezultati izbora u Holandiji i Nemačkoj direktno uticati ne samo na funkcionisanje EU, već i na njen odnos prema politici proširenja.

"Na kraju, ali svakako ne manje značajno, ukoliko članice EU žele istinski snažnu i samouverenu Uniju otvorenu za nove članice, 2020. bi trebalo da bude poslednja godina kada su bilateralna pitanja sa zemljama kandidatima bila zloupotrebljavana od strane pojedinih članica zarad sticanja jeftinih populističkih poena kod svojih birača", rekao je Majstorovć.

Kada je reč o 2020, Majstorović je podsetio da prvi put od početka pregovora 2014. nije otvoreno (ni zatvoreno) ni jedno pregovaračko poglavlje a da su građani "umesto preuzimanja odgovornosti za ovaj neuspeh..." suočeni sa "nemuštim 'opravdanjima' da je glavni krivac za neuspeh nedostatak uputstva Evropske komisije za primenu nove metodologije".

"Činjenica je da se na pomenuto uputstvo nepotrebno dugo čeka, međutim, nema nikakve sumnje da bi jedno od pet pregovaračkih poglavlja koja su trenutno spremna svakako bilo i otvoreno da su državni organi imali konkretnije rezultate u ključnim oblastima", rekao je Majstorović.

(Opširnije na euractiv.rs)

(Beta, 01.05.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »