Pad frekvencije struje 'u Istočnoj Evropi', izbegnuta masovna isključenja

Beta 08.01.2021

U petak popodne je u električnoj mreži "u Istočnoj Evropi" došlo do "naglog pada frekvencije struje" koji je rešen smanjenjem potrošnje, navodi se u saopštenju menadžera francuske mreže, RTE.

Pad frekvencije "rezultirao je automatskim prekidom potrošnje 16 francuskih industrijskih lokacija" što je "dobrovoljno i prema ugovorima", ukazuje RTE koji ukazuje da "snabdevanje Francuske električnom energijom zasad ne iziskuje posebnu budnost".Isti mehanizam prekida aktivirao je i operater prenosne mreže električne energije Terna.

"Situacija se normalizovala nešto pre 16:00 sati", objasnio je RTE.

"Akcija RTE-a i danas pozvanih industrijskih društava doprinela je obezbeđivanju bezbednosti evropske električne mreže i izbegavanju rizika od nestanka struje u Francuskoj i Evropi", objavio je francuski menadžer.

U saopštenju pie da Entso-E, Udruženje evropskih operatora sistema za prenos električne energije (GRT) i evropske GRT "proučavaju uzroke ovog incidenta".

"U toku je istraga uzroka" tog slučaja, saopštio je i Entso-E, povodom "privremenog pada frekvencije od približno 250 mHz". To udruženje obećava "više informacija o ovoj temi u dogledno vreme".

(Beta, 01.08.2021)

Frekvencije »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »