Bez napretka u pregovorima Egipta, Sudana i Etiopije o sporu oko brane GERD

Beta 11.01.2021

Egipat, Sudan i Etiopija su objavili da nisu uspeli da ostvare napredak u pregovorima o rešenju dugogodišnjeg spora oko velike kontroverzne brane GERD koju Etiopija gradi na reci Plavi Nil.

Ministri spoljnih poslova i navodnjavanja tri zemlje razgovarali su danas putem video veze, drugi put za nedelju dana, kako bi dogovorili pristup za nastavak pregovora u čijem je središtu punjenje rezervoara i funkcionisanje brane.

Egipatske vlasti su navele da tri zemlje nisu postigle saglasnost "zbog razlika oko toga kako nastaviti pregovore i proceduralnih aspekata u vezi s pregovaračkim procesom", dodajući da su Kairo i Etiopija odbili predlog Sudana.

Etiopija je saopštila da je Sudan odbio predlog Južne Afrike za odvojeni sastanak sa stručnjacima Afričke unije, insistirajući da prvo bude proširena uloga eksperata.

Sudan je naveo da insistira na maksimiziranju uloge stručnjaka Afričke unije kako bi oni posredovali u pregovorima i pomogli da jaz između tri države bude premošćen.

U novembru je Sudan bojkotovao pregovore uz posredovanje Južne Afrike, predsedavajuće Afričkoj uniji, navodeći da se pregovarački pristup rešenju spora nije pokazao kao plodonosan.

Egipat i Sudan traže pravno obavezujući sporazum o punjenju i funkcionisanju brane, dok Etiopija insistira na smernicama.

Ključna pitanja u pregovorima su koliko vode će Etiopija puštati nizvodno, ka Sudanu i Egiptu, u slučaju višegodišnje suše, i kako će tri zemlje rešavati buduće sporove.

Etiopija je letos započela prvu fazu punjenja rezervoara brane, čija je zapremina 74 milijarde kubnih metara. Objava Etiopije o punjenju brane povećala je strahove i konfuziju u Sudanu i Egiptu.

Etiopija navodi da će brana, trenutno završena više od 75 odsto, obezbediti električnu energiju milionima stanovnika, da će doprineti njihovom izlasku iz siromaštva i da će zemlja zahvaljujući njoj postati veliki izvoznik struje.

S druge strane, Egipat, koji snabdeva svojih 100 miliona stanovnika vodom iz Nila, navodi da brana koja zadržava dotok predstavlja "egzistencijalnu pretnju".

Sudan, koji se nalazi između Etiopije i Egipta, strahuje da bi projekat mogao da ugrozi njegove brane, iako bi trebalo da ima koristi od brane GERD, kao što su pristup jeftinoj struji i smanjenje poplava.

Plavi Nil i Beli Nil se blizu Kartuma ulivaju u reku Nil koja teče kroz Egipat i uliva se u Sredozemno more.

(Beta, 01.11.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »