Završeno spajanje FCA i PSA u kompaniju 'posutu zvezdama'

Beta 16.01.2021

Današnjim stupanjem na snagu spajanja globalnih proizvođača automobila "Peugeot S.A." (PSA grupa) i "Fiat Chrysler Automobiles N.V" (FCA) formirana je nova kompanija "Stellantis" (italijanski za "posuta zvezdama").

Trgovanje običnim akcijama kompanije "Stellantis" će početi u ponedeljak, 18. januara, na berzama Euronext u Parizu i Mercato Telematico Azionario u Milanu, a u utorak i na Njujorškoj berzi pod berzanskom oznakom "STLA".

FCA poseduje više brendova, među kojima Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram i Maserati, a zapošljava blizu 200.000 ljudi širom sveta.

Grupa PSA ima pet auto brendova: Peugeot, Citroen, DS, Opel i Vauxhall i pruža širok izbor pametnih i usluga mobilnosti pod brendom Free2Move.

Udruživanjem je nastala po veličini četvrta svetska grupa u proizvodnji autoomobila: 14 brendova nove grupe predstavlja oko devet odsto svetskog automobilskog tržišta, sa osam miliona prodatih vozila 2019.

"Igraćemo vodeću ulogu tokom naredne decenije redefinisanjem mobilnosti kao što su to činili naši očevi-osnivači, s velikom energijom", rekao je predsednik FCA Džon Elkan početkom januara, pred "istorijsko venčanje".

Bivši predsednik odbora PSA i novi izvršni direktor "Stellantisa" Karlos Tavares u utorak će na prvoj konferenciji za štampu predstaviti svoju viziju grupe sa 400.000 zaposlenih, a u narednim mesecima će predstaviti i svoj strateški plan.

Izazovi su mnogi: "elektrifikacija" svih modela, vlasnici koji se zbig posedica pandemije okreću polovnim vozilima ili iznajmljivanju i zdravstvene krize koja otežava i proizvodnju vozila. Globalna prodaja PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel, Vauxhall) opala je za 27,8% 2020. godine.

Matias Hek iz Mudisa pozdravio je spajanje jer grupisanje "poboljšava globalnu pokrivenost, mogu sarađivati tehnološki i u različitim segmentima i ostvariće uštede zahvaljujući sinergiji i iskustvu PSA, koji znao kako da odredi pravu cenu i upravlja rashodima".

PSA i Fiat-Chrisler procenili su da bi sinergijom uštedeli do pet milijardi evra godišnje, kako u proizvodnim troškovima, tako i u istraživanju. Te uštede međutim brinu i sindikate i države.

Iako se usprotivila Fiatovom braku s Renoom, francuska vlada je sa italijanskom vladom pozdravila nastanak "Stellantisa".

Međutim, obe strane Alpa pobrinuće se da novi kolos "doprinese i industrijskom zapošljavanju u Italiji i Francuskoj", uveravali su početkom januara francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer i njegov italijanski kolega Stefano Patuaneli.

Da bi zadržala kontrolu, Italija čak razmišlja da preuzme udeo u "Stellantisu": "Moguće prisustvo države u osnovnom kapitalu nove grupe, slično onom francuske vlade, ne može i ne sme biti tabu", rekao je zamenik italijanskog ministra ekonomije Antonio Misiani za novine "La Republika". Francuska većč država ima 6,2% udela u "Stellantisu".

Da bi uspešno završile ovo spajanje poštujući pravila konkurencije, dve grupe su smanjile svoju dominaciju u sektoru malih komunalnih vozila.

Takođe su izmenili ugovor tako da njihov savez ostaje "brak jednakih". FCA je smanjio iznos izuzetne dividende isplaćene svojim akcionarima, sa 5 na 2,9 milijardi evra. PSA se povukao od proizvođača opreme "Faurecia".

Sa sindikalne strane, većina je prihvatila spajanje koje su smatrali neizbežnim. Ali ostaju na oprezu. "Vidimo se za godinu dana!",  rekao je delegat sindikata FO u PSA, Olivije Lefevr. "Naše poverenje u budućnost će cele godine biti praćeno budnošću prema adekvatnosti socijalnih i industrijskih politika" nove kompanije.

Planirana sinergija jee od interesa i za proizvođače delova koji snabdevaju dve grupe.

"Očekivani su izazovi, ali i prilike", rekao je za AFP Klod Čam, predsednik federacije proizvođača opreme (FIEV). "U oba slučaja, međunarodni proizvođači opreme biće u najboljoj poziciji da udovolje zahtevima. Manji i manje međunarodni i diverzifikovani proizvođači su najugroženiji".

(Beta, 01.16.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »