Aida Ćorović na protestu: To nije spomenik Stefanu Nemanji, već aroganciji Aleksandra Vučića

Beta 27.01.2021

Nekoliko desetina građana, nezadovoljnih načinom na koji je predstavljen srednjovekovni vladar Stefan Nemanja na spomeniku, okupilo se večeras na platou Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, biće otkriven večeras u 20.00 u centru Beograda, na rekonstruisanom Savskom trgu.

Istoričarka umetnosti Aida Ćorović izjavila je da se večeras ne otvara spomenik Stefanu Nemanji, već "aroganciji i bahatosti" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ćorović je ocenila da taj spomenik ne predstavlja tradiciju i kulturu Srbije, pored toga što i estetski ne odgovara.

"Onaj ko je otišao da vidi makar jednu zadužbinu Stefana Nemanje ili srednjovekovnu crkvu, on zna da ovo nije naše nasleđe", istakla je ona.

Dodala je da ona nije protiv postavljanja spomenika rodonačelniku dinastije Nemanjića, već protiv vulgarizacije kulturnog nasleđa.

Istoričarka umetnosti Irina Subotić upitala da li će "uzivšena" Srpska pravoslavna crkva (SPC) reagovati na spomenik koji prikazuje Stefana Nemanju u monaškoj odori i mačem u ruci i dodala da nije bio ni džihadista, ni templar.

Subotić je naglasila da se u toku epidemije korona virusa i pored drugih problema u Srbiji, podiže spomenik čija se vrednost procenjuje na više od 10 miliona evra.

"Da ima institucija u Srbiji, davno bi se zapitale što se dešava u ovoj zemlji", istakla je ona.

Vizuelni umetnik i pisac Dejan Atanacković upitao je šta je Stefan Nemanja "zgrešio" da mu spomenik podiže "kriminalni režim".

"Šta je zgrešio da ga ukradenim parama građana podižu. (...) Da podseća na uništenu Staru železničku stanicu i 'Beograd na vodi'", naglasio je on.

On je pozvao opoziciju da se opredeli da li je za uklanjanje spomenika nakon promene vlasti.

Istoričar umetnosti Dejan Radovanović izjavio je da on nije za uklanjanje spomenika, već je za to da ostane kako bi građani "pamtili i užasavali se".

"To je karakondžula, ali moramo da se s tim sretnemo. Ako se ukloni, opet ćemo se sresti s tim šljamom koji smrdi", ocenio je on.

Među prisutnima je i predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, Zoran Živković i karikaturista Dušan Petričić.

Građani nezadovoljni spomenikom Stefanu Nemanji se okupljaju u Beogradu

Nekoliko desetina građana nezadovoljnih načinom na koji je predstavljen srednjovekovni vladar Stefan Nemanja na spomeniku okupilo se večeras na platou Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, biće otkriven večeras u 20.00 u centru Beograda, na rekonstruisanom Savskom trgu.

Kao reakcija na taj događaj, na platou ispred Filozofskog fakulteta u 18.00 je počeo protestni skup Društva za održivu budućnost, gde će govoriti pisac Dejan Atanacković i istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović.

Među prisutnima je i predsednik Nove stranke Aris Movsesijan i karikaturista Dušan Petričić.

(Beta, 01.27.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »