TS: Autentično tumačenje Zakona o korupciji smanjilo bi krug javnih funkcionera na koje se odnosi

Beta 30.01.2021

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da bi usvajanjem autentičnog tumačenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije pojam "javni funkcioner" prestao da obuhvata pojedince za koje "trenutno nepostoje nikakve dileme da jesu javni funkcioneri", kao što su lica koja na funkciju biraju Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, ili oni koje imenuje predsednik Republike.

TS je od Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo zatražila da javno objave dokumente koje je predlagač dostavio u prilogu predloga tog tumačenja.

Predlog za tumačenje člana 2. stav 1. tačke 3. Zakona o sprečavanju korupcije, za koji TS smatra da će suziti krug javnih funkcionera na koje odnosi, je podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović

Predlog je 28. januara razmatran i usvojen na sednici Odbora, a za predstavnika tog odbora pred skupštinom, koja treba da usvoji autentično tumačenje, određena je poslanica Jelena Žarić Kovačević.

U obrazloženju predloga se navodi da je razlog za podnošenje ''da bi se izbegle nedoumice do kojih bi moglo doći u primeni navedene odredbe prilikom određivanja na koga se odnosi pojam 'javni funkcioner'".

"Na zvaničnoj internet stranici Narodne skupštine TS nije uspela da pronađe više informacija i preciznije navođenje konkretnih razloga, bilo samostalno bilo kao priloge navedenog Predloga. Štaviše, razlozi za podnošenje Predloga ne mogu se otkriti ni gledanjem video snimka sednice Odbora", navedeno je u saopštenju.

(Beta, 01.30.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »