Vučić: Francuska želi određene rezultate oko Kosova do prve polovine 2022. godine

Beta 31.01.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da Francuska želi da do prve polovine naredne godine, kada će biti predsedavajuća Evropskoj uniji, budu postignuti određeni rezultati u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je večeras u Parizu, gde će se sutra sastati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, rekao za televiziju Pink da to "neće biti nimalo lako" s obzirom na izazove.

On je kazao da će s Makronom, uz pitanje Kosova, razgovarati i o evropskim integracijama Srbije i bilateralnim političkim odnosima i u tom okviru o ekonomskim odnosima.

"Kad je reč o evrointegracijama, važno je da na osnovu francuskog predloga idemo na novu metodologiju (u pregovorima u članstvu sa EU), da otvorimo više poglavlja do juna, i do decembra još dva puta toliko, ali tu mi moramo da uradimo važne stvari, u oblasti vladavine prava, ali i da napredujemo u ekonomiji", naveo je Vučić.

On je rekao da će sutra imati 11. susret sa Makronom, za koga je kazao da je "ne samo jedan od najvažnijih svetskih lidera, već i iskreni prijatelj Srbije".

"Njegova poseta (Srbiji jula) 2019. godine od istorijskog je značaja za naše odnose. Mi smo 2019. dostigli 1,2 milijarde trgovinske razmene s Francuskom, imamo pad od šest odsto u prvih 11 meseci 2020. godine zbog korona virusa, ali je trend rasta zagarantovan", kazao je Vučić.

Naveo je da će izgradnjom metroa Beograd "dobiti dodatne prednosti ili će se izjednačiti sa mnogim najvažnijim evropskim centrima" i dodao da je tu "od ključnog značaja" saradnja sa francuskim kompanijama Alstom i Ežis.

Vučić je rekao da očekuje završetak izgradnje metroa do kraja 2027. ili 2028. godine i dodao da će sutra znati više detalja posle razgovora s Makronom o tome.

"Finansiranje je rešeno, 80 miliona evra kroz trezor francuske banke, ostalo preko komercijalnih banaka", naveo je predsednik Srbije.

(Beta, 01.31.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »