Brnabić: Vučićeva poseta Francuskoj bila je važna zbog političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje

Beta 01.02.2021

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je današnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj "izuzetno važna zbog odnosa te dve zemlje", prvenstveno zbog političkog i ekonomskog plana.

Brnabić je za TV Prva kazala da je politički plan važan u domenu evropskih integracija i metodologije koja će ubrzati evropski put Srbije, ali i zbog dijaloga Beograda i Prištine, jer, kako je ocenila, Francuska "ima sluha za naše stavove".

Ova poseta bila je važna i u ekonomskom smislu, jer se govorilo o tri važna projekta.

"Trenutno su važna dva tekuća projekta - koncesija za aerodrom Nikola Tesla, koju sporovodi francuska kompanija "Vansi", a drugi projekat je javno privatno partnerstvo za deponiju Vinča u Beogradu. Investicija od 19 miliona evra, u pitanju je francusko-japanski konzorcijum koji dobro napreduje i koji je važan za životnu sredinu", kazala je ona i dodala da je treći projekat jedan od najvažnijih za Srbiju.

"Treći projekat je izgradnja beogradskog metroa, čiji se početak radova planira pre kraja ove godine", kazala je Brnabić i dodala da zahvaljujući ovim projektima Srbija i Francuska imaju bolje i političke i ekonomske odnose.

Upitana da li Evropa zahteva rešenje pitanja Kosova i Metohije, Brnabić je rekla da rešenje tog pitanja nije "vremenski oročeno", ali da se svakako očekuje sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer, kako je rekla, Evropa ne želi da "uvozi nove probleme u Evropsku uniju".

"Evropa zna da predsednik (Aleksandar Vučić) i Vlada ne bi prihvatili ponudu da priznaju KiM samo da bi Srbija brže ušla u EU", napomenula je ona.

Komentarišući poskupljenje struje, Brnabić je rekla da je cena struje u Srbiji najniža u regionu i Evropi.

"Cena struje u Albaniji je za 33 odsto skuplja nego u Srbiji, u Severnoj Makedonji struja je 13 odsto skuplja, u BiH 23 odsto, a mi i sa ovim povećanjem imamo najnižu cenu struje u regionu", kazala je ona i dodala da će za "svaki urađen korak" uvek postojati neko ko će da kritikuje, jer nema "objektivnih analitičara".

Upitana o vakcinaciji građana, premijerka je kazala da je u Srbiji dobar odziv građana na vakcinaciju, ali i da veliki izazov tek sledi.

"Trenutno je vakcinisano 463.000 ljudi, a 10.000 je revakcinisano, najveći izazov nam predstavlja unapređenje naših kapaciteta, jer sledi revackinacija i nastavak vakcinacije ostalih građana", kazala je ona.

(Beta, 02.01.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »