Mihajlović: Novi kolektivni ugovor za zaposlene u Elektroprivredi Srbije

Beta 02.02.2021

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas novi kolektivni ugovor sa predstavnicima sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) i izjavila da je tim dokumentom dogovoreno povećanje toplog obroka i regresa, a da će radnici zaraženi korona virusom imati plaćeno odsustvo tokom lečenja.

"Sve o čemu se razgovaralo pre mesec i po dana pretočeno je u ovaj dokument", kazala je Mihajlović, a saopštilo je ministarstvo.

Ona je istakla da EPS nisu samo rudnici, termo i hidroelektrane, već da su to i radnici.

"To su radnici, od rudara do inženjera, koji rade svoj posao i od kojih mi kao građani očekujemo da imamo kvalitetnu struju i da rešavaju probleme kada se jave. Zato je važno da radimo u pravcu da kvalitet i uslovi rada budu na višem nivou", rekla je Mihajlović.

Navela je i da je cena električne energije samo mali deo svega što se radi kako bi EPS bio moderno, profitabilno i uspešno preduzeće.

"EPS je strateški važno preduzeće koje, ako želimo da doprinosi BDP-u i bude moderno i uspešno, mora da se menja i da se u njega mnogo više investira, jer su trenutno investicije ispod nivoa amortizacije. EPS-u je potreban investicioni bum i milijarde evra novih investicija, uključujući i distributivnu mrežu i zaštitu životne sredine", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da su, pre povećanja cena, započete važne promene u EPS-u, pre svega odvajanje distributivne delatnosti, što će uticati na smanjenje određenih troškova, kao i da se pravi novi plan investicija koji će više voditi računa o ulaganjima u životnu sredinu.

"Električna energija nije socijalna kategorija, već najplemenitiji vid energije, kao što ni EPS nije neprofitna ili nevladina organizacija već strateški važno preduzeće. Vremena se menjaju i troškovi proizvodnje su viši nego ranije ne zato što neki direktor ne radi svoj posao, već zato što kvalitet uglja nije kakav je bio i postoji puno stvari koje utiču na cenu", kazala je Mihajlović.

Istakla je i da je najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu distributivna mreža, "čije održavanje je u prethodnom periodu bilo opterećeno velikim troškovima, a da prave realizacije nije bilo".

"Gubici u distributivnoj mreži su veliki i naše procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 miliona evra kako bismo te gubitke smanjili za bar tri do četiri procenta. Hoćemo da ulažemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila, Distribucija ODS mora da bude jako preduzeće koje može da isporuči kvalitetnu električnu energiju", rekla je ministarka.

Istakla je i da je ministarstvo pripremilo investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru, vredan 10 milijardi evra.

"Prioritet je izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije", kazala je Mihajlović i dodala da je želja da se snize cene električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje energetske efikasnosti za koju je pripremljen novi zakon.

Kako je dodala, treći pravac su održivi izvori energije, koji mogu da pomognu u energetskoj sigurnosti.

Predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević rekao je da je ovo poseban dan za sindikat, jer je potpisan "radnički ustav".

"U pitanju je kolektivni ugovor koji se odnosi i na radnike EPS-a i na radnike ODS-a. Mi zaposleni u EPS-u znamo kakva je situacija i ovim ugovorom obezbedili smo sigurnost u naredne tri godine i za naša tri preduzeća na Кosovu i Metohiji", kazao je on.

Zaposlenima je poručio da ne treba da imaju bojazni, "jer neće biti nikakvog rasparčavanja preduzeća, niti viškova radne snage".

(Beta, 02.02.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »