Izvor: BBC News arhiva vesti 22.02.2021

Novak Đoković osvojio deveti put Australijen open, niko kao on

BBC News 22.02.2021
Sada zaostaje samo dva grend slem pehara za najvećim rivalima - Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Najbolji teniser sveta je u nedelju u tri seta pobedio Rusa Danila Medvedeva 7-5, 6-2 i 6-2 osvojio je devetu titulu na Australijen openu, ukupno 18… »

Avioni i nesreće: Boing prizemljio sve letelice zbog kvara na motorima

BBC News 22.02.2021
Prizemljeno je 24 aviona Boing tipa 777, a u Japanu su dve vodeće aviokompanije obustavile upotrebu 32 letelice. Iz američke kompanije za proizvodnju aviona Boing preporučeno je da se prizemlji sve ove tipove letelica širom sveta, jer se na jednoj od… »

Muzika: Kraj za Daft Pank posle 28 godina

BBC News 22.02.2021
Odluku su objavili u prepoznatljivom stilu, u video poruci nazvanoj Epilog, a bili su obučeni u kultne kostime robota. Poznati dvojac Daft pank, jedan od najuticajnijih u istoriji elektronske muzike, saopštio je da se rastaje posle skoro 30 godina… »

Korona virus i Australijen open: Zašto su gledaoci teniskog finala u Melburnu zviždali na pomen vakcina

BBC News 22.02.2021
To što je publika zviždala na pomen vakcina protiv korona virusa je „odvratno", kaže zamenik australijskog premijera. Vlada Australije kritikovala je navijače na teniskom finalu Otvorenog prvenstva Australije zato što su neki glasno izviždali… »

Umetnost: Otkrivena poruka na čuvenoj slici Edvarda Munka „Vrisak"

BBC News 22.02.2021
Rečenica: „Ovo je mogao da naslika samo ludak" - napisana je u uglu slike. Umetnik Edvard Munk napisao je zagonetne reči na slici Vrisak, pokazalo je skeniranje infracrvenim zracima. Kratka i jedva vidljiva rečenica napisana na jednoj od… »

Drugi svetski rat, zločini i nacistički logor Ravenzbrik: Kako su obične žene postale krvnice SS-a

BBC News 22.02.2021
SS čuvarke uživale su u raznim pogodonostima, dok su istovremeno mučile hiljade žena u zloglasnom logoru. „Traže se zdrave radnice starosti između 20 i 40 godina za rad u vojnom postrojenju", glasi oglas za posao iz nemačkih novina iz 1944… »

Novak Đoković i Australijan Open: Za dve nedelje „pada" Federerov rekord po broju nedelja na svetskom vrhu

BBC News 22.02.2021
Najbolji teniser sveta ušao je u 309. nedelju na vrhu ATP lista, što znači će da 8. marta ostvariti jedan od svojih snova. Tog 8. marta 2021. godine, dok svet bude obeležavao Međunarodni dan žena, a cveće bude vrebalo sa svakog ćoška, Novak… »

Korona virus: Pet načina kako da izbegnete umor očiju dok radite od kuće

BBC News 22.02.2021
Dok mnogi rade od kuća zbog pandemije korona virusa, satiuma gledaju u ekrane kompjutera što može da bude kobno po vid. Milioni ljudi koriste ekrane više nego ikad pre. Mnogi koji rade ili uče od kuće zure u laptopove i druge uređaje po čitav dan… »

Srbija, žene i roditeljstvo „Ostala sam na ulici trudna, sa detetom u kolicima i 150 dinara u džepu"

BBC News 22.02.2021
Materinski dom u Beogradu pruža utočište trudnicama i majkama koje su u porodičnim, emotivnim i materijalnim poteškoćama. Tamara* uskoro puni 40 godina i majka je četvoro dece. Prva polovina 2020. godine za nju nije bila najteža u životu samo… »

Kina: Kako Peking planira da manipuliše vremenskim prilikama na pola teritorije i zašto to brine susede

BBC News 22.02.2021
Peking je saopštio da planira masovni program „zasejavanje oblaka“ - tehniku koja se koristi za proizvodnju veštačke kiše ili snega. Ali je neizvesno koliko će to biti efikasno – ili koliko rizično. Peking je jedan od najzagađenijih gradova… »