Grenel pozvao Bajdena da osudi Kurtijevu izjavu o ujedinjenju Kosova i Albanije

Beta 04.03.2021

Bivši specijalni izaslanik šefa američke države za pregovore Kosova i Srbije, Ričard Grenel, pozvao je danas novog predsednika SAD, Džozefa Bajdena, i njegovu administraciju da osude izjavu pobednika kosovskih parlamentarnih izbora Aljbina Kurtija da bi glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije.

Grenel, izaslanik bivšeg predsednika Donalda Trampa, preneo je na Tviteru vest da bi Kurti glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije, objavljenu na portalu Juronjuz (Euronews) 16. februara, dva dana posle izbora na Kosovu, i upitao "zašto Aljbin Kurti govori o urušavanju sopstvene države".

Grenel je u "tvitu" označio (tagovao) predsednika SAD Bajdena, portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i Ambasadu SAD u Prištini.

Grenel je objavio i "tvit" u kojem je kritikovao Kurtija, lidera pokreta Samoopredeljenje.

"Međunarodna zajednica je previše pomagala Kosovu da bi Aljbin Kurti doveo do njegovog nestanka. Narod Kosova zaslužuje slobodu i prosperitet. Zašto bi lider želeo nestanak Kosova?", pitao je Grenel.

Grenel je i juče na Tviteru kritikovao Kurtija, tvrdeći da je "uvek bio antiamerički nastrojen" i da je njegova retorika protiv Izraela "opasna za američkog saveznika".

Kurti čija je lista osvojila gotovo 50 odsto glasova na izborima u februaru, izjavio je 16. februara za Juronjuz da bi na eventualnom referendumu glasao za ujedinjenje Kosova i Albanije ako bi to moglo na miran i demokratski način.

Lider Samoopredeljenja i bivši kosovski premijer, a po svemu sudeći i budući, tada je rekao da je pre takvog referenduma potrebno promeniti Ustav Kosova.

(Beta, 03.04.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »