SRS traži zakon o zaštiti ćirilice u Srbiji (VIDEO)

Beta 10.03.2021

Srpska radikalna stranka (SRS) je danas tražila da se što pre donese zakon u Srbiji kojim bi se štitila ćirlica.

Ta stranka je podsetila da je vlast još početkom 2018. godine najavila "Deklaraciju o očuvanju srpskog jezika i kulture", ali je, izjavio je potpredsednik SRS Miljan Damjanović, taj predlog "zaključan u nekoj tajnovitoj fioci i ključ verovatno poslat u Brisel".

Damjanović je naveo da SRS "insistira" da se zakonom koji traži, "definiše prednost ćirilice u odnosu na latinicu koja bi služila kao pomoćno pismo".

"Sve državne institucije čiji je osnivač država ili imaju državni kapital morale bi koriste isključivo ćirilično pismo" koje bi bi bilo obavezno i u pravnom prometu, rekao je on.

Pored toga, "sve lokalne samouprave koje imaju obavezu naplaćivanja firmarine, doneće akt kojim će se regulisati da preduzetnici i kompanije koji budu imali ispis ćiličnim pismo plaćaju značajno nižu firmarinu", rekao je Damjanović.

On je naglasio da se ćirilica "sve više guši, a nove aplikacije, takozvane obične dranuglije koje su u upotrebi, postoje samo u latiničnom pismu" i "ne dozvoljavaju da pošaljemo, na primer, telegram iz Beograda u bilo koji grad i opštinu Srbije na ćirilici".

"Danas to ne daju aplikacije, a pre sto godina nisu dali Austrougari i Nemci koji su zabranjivali Srbima da pišu ćiricom", rekao je Damjanović, pročitavšu svedočenje iz 1916, o tome kako je neprijateljska policija poskidala firme na okupiranom području Srbije i naredila da se pišu latinicom.

"Zašto mi danas čuvamo njihovo nasleđe. Da li to ima veze s tradicijom ili otvaranjem evrounijatskih poglavlja?", pitao je Damjanović.

U Ustavu piše da su u Srbiji "u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo", a da se "službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje zakonom, na osnovu Ustava".

(Beta, 03.10.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »