PSG: Hitno pronaći osobe koje su pretile opozicionim aktivistima u Novom Sadu

Beta 15.03.2021

Pokret slobodnih građana(PSG) pozvao je nadležne institucije da hitno pokrenu istragu i kazne osobe koje su u Novom Sadu pozvale na smrt aktivista PSG-a, Stranke slobode i pravde (SSP) i Demokrtske stranke (DS).

"Naši aktivisti su na Dan ljudskih prava uklanjali grafite rasne i nacionalne mržnje u Novom Sadu i ovaj napad je bez ikakve sumnje odgovor na njihovo antifašističko delovanje", saopštio je PSG.

Nepoznate osobe ispisale su u Bulevaru patrijarha Pavla u Novom Sadu grafit sa imenima nekoliko mladih aktivista opozicionih stranaka, koji su označeni kao izdajnici i potencijalna meta odmazde.

Kako je PSG ocenio, vlast Srpske napredne stranke (SNS), koja je u Novom Sadu dopustila "divljanja nacističkih grupa i koja ih koristi za svoje prljave kampanje, direktno je odgovorna za podele i atmosferu u kojoj dominira.

Demokratska stranka (DS) takođe je zatražila hitnu istragu o tome ko je ispisao preteće grafite i optužila gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da "kontroliše svoje stranačke falange, koje stoje iza ovih opasnih pretnji".

U saopštenju se navodi da su uz imena aktivista napisane reči "spisak postoji", što, kako ocenjuju u DS-u, "predstavlja nedvosmislenu i brutalnu pretnju koja se ne može nikako drugačije tumačiti osim kao poziv na ubistvo".

(Beta, 03.15.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »