Đorđević (Oslobođenje): Licemerna promocija projekta koji će uništiti Jadar i Podrinje

Beta 22.03.2021

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević ocenio je kao licemernu posetu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović Loznici i radovima na budućem rudniku multinacionalnog koncerna Rio Tinto.

"Smatram da je izuzetno licemerno obilaziti ovakav projekat i promovisati ga na Svetski dan voda. Rudnik litijuma će uništiti reku Jadar, zagadiće vodoizvorišta za čitav loznički kraj, a ozbiljno će ugroziti i Drinu i Savu", kazao je Đorđević u pisanom saopštenju.

Đorđević je podsetio da su lokalna udruženja već zatražila da se van snage stavi Prostorni plan za područje Jadar, upravo zbog opasnosti od zagađenja vodoizvorišta, kao i zbog "netačno prikazanih podataka o otpadnim vodama, koje je kompanija Rio Tinto dostavila".

"Aktivisti su ispravno ukazali da će ovaj rudnik trošiti više vode nego cela Mačva, a otpadne vode će se ispuštati direktno u Jadar i Drinu!", upozorio je predsednik pokreta Oslobođenje.

On je rekao da je ministarka Mihajlović danas istakla da se ništa neće raditi dok se ne izradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu i dodao da su, međutim, radovi na krčenju šume za ovaj projekat već otpočeli i da je kod sela Brezjak bespravno posečen hektar stare hrastove šume.

"To je najbolji primer kršenja zakona u vezi sa ovim projektom. Seče se šuma bez ikakvog plana, studije ili dozvole, a kada građani i lokalna udruženja poput 'Zaštitimo Jadar i Rađevinu' upute konkretna pitanja, kao odgovor dobiju pamflete", kazao je Đorđević i zaključio da je to samo jedan od razloga zbog kojih ovaj projekat neće proći, a odgovorni za dosadašnje uništavanje tog dela Srbije će morati da odgovaraju.

(Beta, 03.22.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »