Vučić i Petriček: Privredna saradnja Srbije i Češke doprineće bržem ublažavanju posledica pandemije

Beta 30.03.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Češke Tomašem Petričekom o unapređenju bilateralne, ekonomske i parlamentarne saradnje, kao i o investicijama, povećanju trgovinske razmene i projektima u raznim oblastima od interesa za dve zemlje, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić je izrazio uverenje da će privredna saradnja Srbije i Češke doprineti bržem ublažavanju ozbiljnih ekonomskih posledica i okretanju budućim projektima koji će podići kvalitet života ljudi.

"Srbija je postala jedna od zemalja sa najboljim uslovima za strane investitore, budući da je politički stabilna i da ima sjajan tim stručnjaka koji su napornim radom stvorili izuzetnu invesiticionu klimu", naveo je Vučić.

On je pozdravio održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije, što odražava zdrav interes kompanija i privrednika za širenjem poslovanja, kako bi se redovni ekonomski tokovi što pre nastavili posle izuzetno teške godine.

Petriček je izrazio zahvalnost na mogućnosti da dođe u Beograd sa privrednom delegacijom i dodao da je ekonomska saradnja od velikog značajna za obe strane.

On je dodao da je kriza umanjila nivo i obim ekonomske saradnje, ali da je i robna razmena od 1,2 milijarde evra koja je ostvarena prošle godine veoma važna s obzirom da je 2020. godina, pored zdravstveno teške situacije, bila i u ekonomskom smislu izuzetno teška za ceo svet.

Petriček je izrazio uverenje da će privrednici naći prostor za unapređenje saradnje, kao i za investiranje i realizaciju novih projekata i istakao da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

"Želimo da razmotrimo više poslovnih mogućnosti u Srbiji i zato je sa mnom došlo 20 privrednika. Pre krize smo imali najnižu stopu nezaposlenosti i sada istražujemo druge poslovne destinacije i mogućnosti, a Srbija nam je kulturološki i istorijski veoma bliska", rekao je Petriček. Dodao je da Češka želi da održi redovne kontakte sa Srbijom na najvišem nivou.

Vučić je istakao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv češkog predsednika Miloša Zemana da poseti Prag u maju ove godine i rekao da je uveren da će se tokom te posete inicirati projekti sa čijom bi realizacijom trebalo otpočeti što pre na obostranu korist dve zemlje.

(Beta, 03.30.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »