Projekti čuvenog arhitekte Medvedeva na izložbi u Nišu (VIDEO/FOTO)

Beta 09.04.2021

U Oficirskom domu u Nišu održana je retrospektivna izložba najznačajnijih projekata Aleksandra Medvedeva, svetski poznatog arhitekte savremene arhitekture stila „Modern“.

Medvedev je rođen 1900. godine u carskoj Rusiji, arhitekturu je završio u Beogradu, a najveći deo života proveo je u Nišu.

Mihajlo Medvedev, sin Aleksandra Medvedeva i autor izložbe, kazao je da je njegov otac od sredine 30-tih do sredine 60-tih projektovao skoro 200 objekata.

„Mnogi od objekata su u centru grada, to su vrlo značajne palate i upravne zgrade. On je projektovao zgradu sadašnje Skupštine grada, projektovao je Iginu palatu u glavnoj ulici, projektovao je palatu gde je ranije bila poslatičara „Turist“. Projektovao je u Niškoj Banji Dragišinu vilu“.

Nekadašnji gradonačelnik Niša i ministar Dragiša Cvetković angažovao je Aleksandra Medvedeva da projektuje nove, (do tada nepoznate ) socijalne ustanove.

„Projektovao je berzu rada u Nišu, Kruševcu i Bajinoj Bašti, a učestvovao je u projektovanju berze rada u Skoplju i u Beogradu. To se sve dešavalo u predratnom periodu. Neposredno pred rat dobio je prvu nagradu na konkursu za banovinski hotel u Niškoj Banji“, kaže Mihajlo Medvedev.

U periodu između dva svetska rata Aleksandar Medvedev je imao svoj projektni biro, a zaslužan je što je nakon Drugog svetskog rata u Nišu formiran prvi gradski projektni biro.

„Prvi značajni objekat koji je završio sa projektnim biroom je Tehnička škola. U to vreme srednja tehnička škola bila je najmodernija ustanova te vrste u Jugoslaviji. Primenio je neke neverovatne inovacije u svom rešenju. Posle toga projektovao je puno zgrada u Nišu, stambeno-poslovnih“, objašnjava Medvedev.

Medvedev je kazao da je još ranije počeo da prikuplja dokumentaciju o očevim projektima i prvu izložbu priredio je 1994. godine, a drugu je pripremio po pozivu Instituta dijaspore „Solženjicin“ u Moskvi.

Izložba je prvobitno trebalo da bude održana u Beogradu, ali je zbog epidemije korona virusa već dva puta odlagana i zahvaljujući niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti premijerno je postavljena u Nišu.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG).

(Beta, 04.09.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »