Mihajlović: Priča o Rio Tintu se politizuje, građani treba da učestvuju u donošenju odluka

Beta 11.04.2021

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas građanima koji su zbog loše ekološke situacije u Srbiji protestovali ispred Doma Narodne skupštine, da su vrata njenog ministarstva otvorena za razgovor.

Mihajlovićeva je gostujući na televiziji Prva pozvala sve zainteresovane da učestvuju u donošenju odluka i javnim raspravama.

Govoreći o pobuni građana i nevladinih organizacija zbog najave kompanije Rio Tinto da će u okolini Loznice početi izgradnju podzemnog rudnika za eksploataciju jadarita ona je navela da se neće uraditi ništa što bi ugrozilo životnu sredinu.

"Priča o Rio Tintu se politizuje. Poštovaće se standardi... Studije o Rio Tintu nisu završene", rekla je ministarka.

Ocenila da svi govore o termoelektrana kao najvećim zagađivačima, ali da zaboravljaju na individualna ložišta, koja su posle saobraćaja i velikih energetskih postojenja, poput elektrana, treći najveći zagađivač.

"U novim zakonima iz oblasti energetike, biće zabranjeno da se guma i plastika koriste za sagorevanje, ali će i onima koji koriste ugalj i mazut biti dat rok do kraja godine da pređu na čistije i zdravije izvore energije, bilo da je u pitanju pelet, gas ili električna energija", navela je ministarka.

"Svesni smo da mnogi to ne mogu da urade sami i zbog toga ćemo, kao i kad je u pitanju zamena stolarije, i to podržati kroz Upravu za energetsku efikanost, ali i kroz fondove kojima upravlja Ministarstvo zaštite životne sredine", rekla je Mihajlovićeva.

(Beta, 04.11.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »