Osmani i Kurti ocenili da su odnosi sa Severnom Makedonijom odlični

Beta 23.04.2021

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti ocenili su danas da su odnosi Kosovo i Severna Makedonija odlični i dodali da treba raditi na daljem produbljivanju odnosa posebno na ekonomskom planu i u oblasti turizma.

Kako je saopšteno iz kabineta Vjose Osmani, tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujarom Osmanijem, ona je rekla da su za Kosovo neprihvatljive bilo kakve promene granica.

Ministar Osmani naglasio je da će Severna Makedonija stajati uz Kosovo na njegovom evropskom putu, izražavajući podršku članstvu Kosova u NATO-u i EU.

Makedonski šef diplomatije je rekao da se njegova Vlada suprotstavlja idejama za prekrajanje granica, ističući da su Ohridski sporazum, nezavisnost Kosova i evroatlantska perspektiva regiona pokazali da su uspešni kao modeli.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o situaciji sa pandemijom korone na Kosovu i u Severnoj Makedoniji.

Na odvojenom susretu sa premijerom Kurtijem, Osmani je rekao da mu je ovo prva zvanična poseta Kosovu, otkako je 30. avgusta 2020. godine izabran za ministra spoljnih poslova Severne Makedonije.

Tokom sastanka odnosi između Kosova i Severne Makedonije ocenjeni su kao "model dobrosusedstva".

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, premijer Kurti i ministar Osmani razgovarali su o konkretnim akcijama i boljoj koordinaciji između dve vlade, kako bi se olakšao drumski transport i promet robe.

Takođe su se dogovorili o daljim koracima u vezi sa organizacijom zajedničkog sastanka dve vlade, gde će biti potpisan niz sporazuma.

Ministar Osmani izrazio je sreću zbog potvrde učešća premijera Kurtija na prespanskom samitu, koji je planiran da se održi u julu ove godine.

Ministar Osmani je potvrdio kontinuiranu podršku Severne Makedonije Kosovu na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, kaže se u saopštenju.

(Beta, 04.23.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »