Šljivovica u trci za UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa (VIDEO)

Beta 07.05.2021

Ono što je viski za Škote, a pivo za Nemce ili Čehe, to je rakija šljivovica za ljude iz Srbije, koja bi uskoro mogla da se nađe na UNESCO-voj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, nakon što je Ministartvo kulture i informisanja podnelo zahtev za kandidaturu ovog tradicionalnog srpskog pića.

Proizvodnja rakije u Srbije predstavlja viševekovnu tradiciju, gde svaka kuća u ruralnoj sredini poseduje voćnjak i bavi se proizvodnjom rakije. I dalje se vodi računa o sortimentu, a sirovinska baza je odlićna, kazao je predstavnik Ministarstva poljoprivre Milan Ćuprić.

„Od 190.000 hektara pod voćem, oko 73.000 hektara otpada na šljivu što je 38 odsto od ukupnog voća, a oko 70 odsto proizvedene šljive završi u rakiji“, naveo je Ćuprić.

On je kazao i da rakija spada u najkomercijalniju voćnu prerađevinu i ona po svom kvalitetu zahvaljujući iskustvu u proizvodnji nalazi put do potrošača na raznim tržištima.

„Najviše se izvozi u EU, Hrvatsku, Nemačku, Austriju, potom u zemlje iz okruženja. Prošle godine smo izvezli oko tri miliona litara voćnih rakija vrednosti oko 12,5 miliona evra“, istakao je Ćuprić.

Ministartvo poljoprivrede podstiče ovaj sektor podizanjem višegodišnjih zasada sa tri miliona dinara po podnosiocu zahteva.

„Ministartvo podržava sa maksimalnim iznosom 15,5 miliona dinara izgradnju, adaptaciju i rekonstrukciju objekata za proizvodnju rakije, takođe i opremanje tih objekata sa svom potrebnom opremom za čitav proizvodni proces“, izjavio je Ćuprić.

Menadžer prodaje u "Beogradskoj Urban destileriji" Srđan Dejanović, rekao je da se ovde godišnje proizvede oko 30.000 litara, 20 različitih vrsta rakija koje se plasiraju u mnogim zemljama sveta.

„ Sve što radimo je sa domaćeg tržišta, uključujući voćnjake koji su naši, destilati odležavaju ovde kod nas u našim hrastovim burićima, cela proizvodnja od početka do kraja je u Srbiji“, zaključio je Dejanović.

Osim šljivovice, u Srbiji se tradicionalno proizvode i druge voćne rakije, najviše od dunje, kruške, jabuke, maline.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG).

(Beta, 05.07.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »