Vučić o dijalogu: Zamrznuti konflikti se završavaju stotinama i stotinama mrtvih, to nam ne treba. Ostajemo na evropskom putu

Beta 14.05.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu, nakon sastanak sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom da se Srbija po pitanju Kosova zalaže za dijalog jer se, kako je ocenio, zamrznuti konflikti završavaju "stotinama i stotinama mrtvih".

"Zalažemo se da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela. Bili smo spremni za dijalog u maju, bićemo spremni u junu i uvek, jer smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Vidite kako se oni završavaju, svakih pet godina ih neko odmrzne i završavaju se sa stotinama i stotinama mrtvih. To nama nije potrebno", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pahorom.

Vučić je naveo da je sa Pahorom razgovara o svim ključnim regionalnim pitanjima, kao i o evrointegracijama Srbije i bilateralnim odnosima dve zemlje.

"Naša pozicija zasnovana je na poštovanju međunarodnog javnog prava i čvrstim pravnim temeljima, a naša pozicija nije laka i to nije tajna ni za koga u Srbiji. Jasno je da imamo drugačiji stav po pitanju Kosova, kao i 22 zemlje članice EU", istakao je Vučić.

On je ukazao da je uloga Slovenija na Zapadnom Balkanu važna, a da je održavanje stabilnosti i mira za Srbiju od ključnog značaja.

"Slovenija predsedava Evropskom unijom od jula i važna nam je podrška na evropskom putu", dodao je on.

Vučić je naveo da su Srbija i Slovenija za deset godina više nego udvostručila trgovinsku razmenu, koja sada iznosi 1.166.000.000 evra a da raste i u uslovima pandemije korona virusa.

Vučić: Nisu odnosi sa EU uvek idealni ali ostajemo na evropskom putu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da odnosi između Srbije i Evropske unije (EU) nisu uvek idealni ali da će Srbija ostati na evropskom putu, jer je to najbolji put za nju.

"Mi se nalazimo na evropskom putu. Ne postoje uvek idealni odnosi, ali to je najbolji put za Srbiju", rekao je Vučić nakon razgovora sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Vučić je dodao da Srbija zdušno i snažno podržava i ostale države na evropskom putu i otvaranje kandidature i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom.

"Srbija nije imala ništa protiv ni vizne liberalizacije za Prištinu. Uvek smo podržavali i BiH i Crnu Goru na evropskom putu, jer je važno da svi zajedno brinemo o tome, jer smo tu jedni sa drugima i pored drugih", rekao je on.

Govoreći o odnosu EU prema Srbiju u vreme pandemije korona virusa, Vučić je rekao da je prvo stigla Fajzer vakcina a da su kineske Sinofarm vakcine stigle u najvećem broju, dok su u sličnim količinama stigle AstraZeneka i Sputnjik V vakcine.

On je pozvao slovenačke novinare i članove delegacije da se vakcinišu u Srbiji, ukoliko to već nisu uradili, jer je to način da Srbija uzvrati Evropskoj uniji na podršci u proteklim godinama.

(Beta, 05.14.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »