SRS: Vlast odmah da kaže da neće uvoditi sankcije Belorusiji, ne sme se izneveriti prijatelj

Beta 29.05.2021

Srpska radikalna stranka (SRS) poručila je danas vlastima da "odmah treba nedvosmisleno da iznesu stav da Srbija nikada neće uvesti sankcije bratskoj Belorusiji", napominjući da se "ne sme izneveriti prijatelj".

"Šefovi država i vlada Evropske unije zatražili su uvođenje sankcija Belorusiji kako bi kaznili predsednika ove prijateljske države Aleksandra Lukašenka. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija nije dobila zvaničan predlog da se pridruži sankcijama i da je zbog toga bespredmetno govoriti o tome, te da će Srbija odlučivati u odnosu na naše evropske integracije i aspiracije, ali i državni interes", navela je u saopštenju SRS.

Radikali poručuju da "nije bespredmetno govoriti o tome, već odmah nedvosmisleno treba izneti stav da Srbija nikada neće uvesti sankcije bratskoj Belorusiji i da je to naš državni i nacionalni interes".

Oni su istakli, da se "ne sme ponoviti bruka iz 2012. godine, kada je Srbija uvela sankcije Belorusiji, zanemarujući činjenicu da je to prijateljska zemlja koja nije priznala lažnu državu Кosovo i koja Srbiji nikada nije uvodila sankcije".

"Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je jedini strani državnik koji je posetio Srbiju u decembru 1999. godine. Srbija ne sme izneveriti takvog prijatelja", istakla je SRS.

(Beta, 05.29.2021)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »