Ponoš: Da je narod zadovoljan Vučić bi delio odlikovanja, a ne hapšenja

Beta 08.06.2021

Potpredsednik Narodne stranke (NS) Zdravko Ponoš izjavio je danas da će na predstojećim izborima doći do promene vlasti ukoliko izborni uslovi budu regularni i ako se spreči krađa glasova na sam dan izbora.

Ponoš je intervjuu agenciji Beta kazao da se ne slaže s tezom da je Srpska napredna stranka (SNS) toliko duboko pustila korenje da režim ne može da padne čak ni da se održe regularni izbori.

"Da je tako ne bi se tako grčevito opirali bilo kakvoj normalizaciji. Vučić dobro zna kakvi su trendovi u javnom mnenju. Zato sve veća nervoza, u sve češćim javnim nastupima, u sve čudnija doba dana", rekao je funkcioner NS.

On je naveo da su hapšenja SNS kadrova označila početak izborne kampanje.

"Da su istraživanja pokazala da je narod zadovoljan, Vučić bi delio odlikovanja, a ne hapšenja", naglasio je Ponoš.

Upitan kako bi opozicija trebalo da izađe na parlamentarne i beogradske izbore, u jednoj ili više kolona, Ponoš je rekao da "priča o izbornim kolonama pre nego se izborimo za izborne uslove mogla bi da se tumači kao spremnost da se izađe na izbore bez obzira na uslove".

"To svakako nije slučaj s Narodnom strankom. NS i ostale opozicione stranke koje su bojkotovale prošlogodišnje lažne izbore dovele su do toga da vlast mora da ponovi izbore. Nikakve iluzije nemamo da ovaj režim neće pokušati da izvrda dogovor, čak i ako pristane na izvesne ustupke kako bi se unormalili izborni uslovi", ocenio je on.

Narodna stranka, dodao je, insistira na kredibilnom posredniku i garancijama za sprovođenje dogovorenog.

"Važno je i da se usaglasi i razdvajanje izbora na različitim nivoima i redosled njihovog održavanja", kazao je Ponoš.

Prema njegovim rečima, ako imamo sporazum uz evropsko posredovanje i nadgledanje implementacije, onda opozicija treba da pristupi rešavanju jednačine koja glasi – kako pokrenuti što više građana, koji ne podržavaju Vučića i njegov režim, da izađu na izbore i glasaju suštinski protiv Vučićevog režima.

"Gotovo da je tehničko pitanje, a svakako je merljivo, da li se taj cilj izvesnije ostvaruje frontalnim glasanjem protiv režima u jednoj koloni ili u više kolona. Bilo bi mudro da opredeljenje opozicije za jedan od ovih modela bude stvar racionalne računice, a ne sujete", naglasio je potpredsednik NS.

Na pitanje kako bi opozicija trebalo da se organizuje za predsedničke izbore, ukoliko se prethodno izbori za regularne izborne uslove, Ponoš je rekao da opozicija treba da se potrudi da nađe najboljeg zajedničkog, "zašto ne i nestranačkog kandidata koji Vučića može da pobedi u prvom krugu".

"Ako ne možemo da regrutujemo takvog kandidata, onda ne treba odbaciti mogućnost da se do drugog kruga možda izvesnije stiže s dva opoziciona predsednička kandidata koji pokrivaju različite delove glasačkog tela. I jedan i drugi scenario zahtevaju spremnost opozicije da igra za viši cilj", istakao je on.

Upitan da prokomentariše koliko otkrivanje kriminalnih afera u koje su upleteni ljudi na vlasti utiče na rejting Aleksandra Vučića i SNS, Ponoš je rekao da SNS nema nikakav rejting.

"Aleksandar Vučić ima rejting. SNS bez njega ne postoji. Prazna ambalaža. Bez Vučića nema ni afera. Ne postoji ni jedna afera iza koje, bar u dvokoraku, ne stoji Aleksandar Vučić", ocenio je funkcioner NS.

Rekao je da Vučić potencijalnu štetu, koju bi njemu mogle napraviti afere, rešava tako što ih sahranjuje.

"I to na način da im, kako bi što brže i efektnije potonule, priveže nekog posilnog iz SNS. Kad su razmere afere ogromne i prete da i njega oprlje, onda Vučić prinosi žrtvu u rangu bliskog saradnika. To je slučaj s Nebojšom Stefanovićem, koji je sklonjen s pozicije šefa lokalne organizacije SNS", naveo je Ponoš.

Međutim, postavlja se pitanje, naglasio je on, kako je Stefanović, kao šef beogradskog odbora SNS, odgovoran za ekspanziju moćnog kriminalnog klana i njegovo uvezivanje sa ljudima u policiji, a za istu tu stvar nije odgovoran kao ministar policije i nosilac najviših državnih funkcija u oblasti bezbednosti?

"Da li se to Vučiću omaklo priznanje da je SNS glavi krivac za bujanje kriminala. Ili je samo malo spalio Stefanovića kako bi požar oterao od sebe. Ili i jedno i drugo. Stefanović je naravno i u ovom činu poslušno izvršavao zadatak, Vučiću važniji od onoga koji izvršava kao ministar odbrane", ocenio je Ponoš.

Na pitanje Bete, ukoliko dođe do promene vlasti, koji će biti prvi koraci na kojima će insistirati Narodna stranka, Ponoš je kazao da nema ni jedne oblasti gde neće trebati krizni menadžment.

Naveo je da je režim SNS kao najezda termita opustošio institucije i izokrenuo vrednosti civilizovanog društva.

"Mislim da je prioritet ipak oblast u kojoj je Srbija potpuno zaglavljena od dolaska SNS na vlast, a to je vladavina prava u najširem smislu. Pođednako važna je lustracija. Bez lustracije bili bi skloni da olako ponovo obolimo od bolesti koje Srbiju iznuravaju, ne samo od 2012. nego i od ranije", zaključio je potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš.

(Beta, 06.08.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »