PEN centar: Političke intervencije u kulturi obnavljaju vremena zabrana i crnih lista

Beta 09.07.2021

Srpski PEN centar osudio je danas otkazivanje promocije knjige psihologa Žarka Trebješanina u Aleksandrovcu, navodeći da "političke intervencije u kulturi, obnavljaju vremena zabrana i crnih lista".

Iz PEN centra su naveli da je predstavljanje knjige "Snovi, psihološko tumačenje" u Muzeju vina i vinogradarstva u Aleksandrovcu "otkazano u poslednjem trenutku, na sam dan promocije, bez ikakvog obrazloženja".

"Iz razgovora Trebješanina i direktora Muzeja proističe da su razlog otkazivanja kulturnog događaja politički stavovi autora. Srpski PEN centar osuđuje političke intervencije u kulturi, a politička merila u kulturi smatra posebno opasnim. Ovakvi događaji duboko zabrinjavaju, jer obnavljaju vremena zabrana i crnih lista", stoji u saopštenju.

Pozvali su javne i privatne institucije kulture u Srbiji da se "odupru političkim pritiscima" i da svoje programe sprovode u skladu s najvišim kulturnim, umetničkim i profesionalnim standardima, a ne u skladu s političkim stavovima ili političkim statusom ljudi iz kulture, umetnosti i nauke.

(Beta, 07.09.2021)

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »