Vučić povodom odluke Incka: Srbija ne može da ostavi RS bez podrške

Beta 27.07.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne želi da ulazi u mere i kontramere u BiH posle odluke visokog predstavnika Valentina Incka jer se radi o drugoj zemlji, ali je dodao da Srbija ne može da ostavi Republiku Srpsku (RS) bez ekonomske i druge podrške.

Vučić je povodom odluke kojom je zabranjeno negiranje genocida u Srebrenici, ocenio da "nametanje i oktroisanje odluka spolja nikad nije moglo doneti dobre rezultate".

"S pažnjom pratimo dešavanja u Sarajevu i Banjaluci, i plašim se da je atmosfera u BiH najuzavrelija još od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma", rekao je Vučić novinarima u beogradskoj Palati Srbije posle prijema za mlade sportiste sa Kosova i regiona.

Najavio je da će 4. avgusta u Busijama kod Batajnice biti obeležena 26. godišnjica progona Srba u hrvatskoj operaciji "Oluja" koju je nazvao najvećim etničkim čišćenjem u Evropi posle Drugog svetskog rata.

"Mislim da ćemo tog dana razgovarati sa rukovodstvom RS. Srbija želi mir i zato ćemo izaći s konkretnim predlogima kako da sa Bošnjacima vodimo dijalog jer moramo da pokušamo da izgradimo bratske odnose u budućnosti", kazao je Vučić.

Ocenio je da je vreme da Srbi i Bošnjaci počnu da razgovaraju kako da žive zajedno, kako da sarađuju, a ne da delaju jedni protiv drugih.

"Vreme je da pokušamo da u narednih pet, deset ili 15 godina uspostavimo najpre prijateljske, a zatim bratske odnose. Ako to ne postignemo, bićemo pođednako krivi", rekao je predsednik Srbije.

Ponovio je da je mir u regionu preduslov svakog napretka i onima koji govore da RS "gubi" poručio da "nikad nije pobedio onaj kome je stranac pomagao u nametanju odluka Srbima".

"Šta ćemo da dobijemo nekim novim sukobom i ko će da dobije? Kada ljudi razmišljaju o sukobima, ne mogu da misle da će to da pogodi nekog drugog jer će to da pogodi svakog od nas, a onda nema povratka", upozorio je Vučić.

(Beta, 07.27.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »