BBC vesti na srpskom

Мађарска, референдум и ЛГБТ: Шампиони Формуле 1 Луис Хамилтон и Себастијан Фетел критикују Орбана због анти-ЛГБТ закона

Хамилтон и Фетел исказали подршку ЛГБТ заједници у Мађарској и позвали све да их подрже на референдуму.

BBC News 30.07.2021  |  Ендрју Бенсон - ББЦ спорт,
Lewis Hamitlon
Гетти Имагес
Луис Хамилтон

Возачи Формуле 1 Луис Хамилтон и Себастијан Фетел критиковали су Мађарску због закона који оцењују као противан ЛГБТ заједници.

У Мађарској ће, према најавама званичника, бити одржан референдум о закону који подразумева забрану приказивања или промовисања хомосексуалности и промене пола за млађе од 18 година.

„Неприхватљиво је и кукавички од оних који су на власти да доносе такав закон&qуот;, рекао је британски возач Формуле Луис Хамилтон, седмоструки светски шампион.

Четвороструки шампион Формуле 1, Немац Себастијан Фетел се надовезао:

„Срамотно је да земља која је у Европској унији доноси овакве законе&qуот;.

Двојица аутомобилиста су коментаре дали уочи трке за Велику награду Мађарске, предстојећег викенда на стази Хунгароринг код Будимпеште.

Мађарска је на удару Европске уније због доношења закона, сматрајући га противним вредностима, принципима и законима ЕУ.

Премијер Мађарске Виктор Орбан одговара да је то ствар његове земље, а не „бриселских бирократа&qуот; и узвратио критичарима да се понашају као „колонијалисти&qуот;.

Уочи трке за Велику награду Мађарске, Хамилтон је у објави на Инстаграму навео да „жели да искаже подршку онима који су погођени владиним антиЛГБТ законом&qуот;.

„Свако заслужује да има слободу да буде свој, без обзира кога воли или како се идентификује.

„Позивам народ Мађарске да гласа на предстојећем референдуму како би заштитио права ЛГБТ заједнице. Наша подршка им је потребна више него икад.

„Молим вас, покажите љубав према онима око себе јер ће љубав увек победити.&qуот;

Фетел је додао: „Свако је слободан да ради шта жели и у томе је поента.

„Имали смо толико прилика да научимо из прошлости и не могу да разумем зашто је уопште потребна борба да би се схватило да људи треба да буду слободни да раде шта воле и да воле кога желе.

„Смисао је - живи и пусти друге да живе. Нисмо ми ти који треба да доносе законе, али желимо изразимо подршку онима који су погођени законом.&qуот;

Мађарски закон је већ имао утицај на спорт.

Током недавног Европског фудбалског првенства, градоначелник Минхена желео је да дугиним бојама осветли стадион Алијанц арена уочи меча репрезентација Немачке и Мађарске, изражавајући на тај начин противљење усвојеном закону.

Европска фудбалска унија (УЕФА), водеће тело овог спорта у Европи, одбило је захтев минхенског градоначелника.

Али је капитену немачке репрезентације, Мануелу Нојеру, било дозвољено да на утакмици око руке носи капитенску траку дугиних боја.

Непосредно пре почетка утакмице, један гледалац у немачком дресу утрчао је на терен са заставом дугиних боја - симболом ЛГБТ заједнице - баш у тренутку интонирања мађарске химне и махао је њоме испред играча мађарског тима.

Раније овог месеца, Мађарској је наложено да наредне три утакмице као домаћин игра без публике јер је УЕФА оценила њихове присталице кривим за дискриминаторно понашање током Европског првенства.

Будимпешта је била један од градова домаћина Европског првенства у фудбалу.


Погледајте видео о традиционалној пити са Балкана у дугиним бојама


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 07.30.2021)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Друштво, најновије вести »