Копредседник Европске зелене партије: Друштво у Србији забринуто за животну средину и људска права

Бета 24.08.2021

Копредседник Европске зелене партије (ЕГП) Томас Вајц изјавио је данас да се уверио да је "друштво у Србији све више и више забринуто за животну средину, људска права и институције".

"Ја сам данас видео да су еколошке и грађанске организације спремне да удруже снагу и енергију и да се боре за своја права и политичке промене у Србији како би дошло до развоја и напретка. Имао сам прилику да се уверим да је друштво у Србији све више и више забринуто за животну средину, људска права и институције", рекао је Вајц.

Вајц се данас у Крагујевцу састао са представницима странке Заједно за Србију (ЗЗС), која је раније аплицирала за чланство у породици европских зелених партија, а састанку су присуствовали и представници организација које чине Отворену грађанску платформу Акција, саопштено је из ЗЗС.

Он је истакао да би чланство у европској породици зелених за ЗЗС значило "приступ примерима добре европске праксе из градова који су остварили економски, еколошки и социјални развој и знање да такве праксе примене у својој средини".

Председник ЗЗС Небојша Зеленовић посету копредседника ЕГП види као прилику да "партнери са Запада виде да у Србији постоје људи спремни да се боре за своју земљу".

"Већином су то нови људи у политици са врло конкретним решењима за проблеме које имамо у свакодневном животу а са идејом да се оснажимо као друштво, да живимо боље, одлучујемо више, да штитимо животну средину", казао је Зеленовић.

Он је додао да је Отвореној грађанској платформи Акција и странци Заједно за Србију изузетно важно и регионално повезивање.

"Ми имамо исте теме и у Македонији, Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори. То су проблеми који се тичу свих нас и треба да дођемо до заједничких решења. Не постоји боља могућност него да се преко зелених политика сви боље повежемо. Бићемо јачи, сложнији, имаћемо економску и еколошку перспективу", објаснио је Зеленовић.

(Бета, 08.24.2021)

Повезане вести »

Коментари

Друштво, најновије вести »