BBC vesti na srpskom

Evropsko prvenstvo za odbojkašice: Srbija ipak ostala bez zlata, Italijanke bolje

Posle bronzane medalje na Olimpijskim igrama, mesec dana kasnije odbojkašice Srbije došle do srebra na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

BBC News 05.09.2021
odbojkašice
Fonet/CEV

Sjajno leto za ženski sport u Srbiji, iako nije krunisano evropskim zlatom u odbojci.

Posle osvajanja titule prvaka Evrope ženske košarkaške reprezentacije krajem juna 2021, odbojkašice Srbije su bile nadomak evropskog trona i to samo nekoliko nedelja pošto su na Olimpijskim igrama u Japanu osvojile bronzanu medalju.

U finalnom meču Evropskog prvenstva u Beogradu, odbojkašice Srbije poražene su od Italije u Beogradu 3:1 (24:26, 25.22, 25:19 i 25:11).

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije do sada je tri puta osvojala titulu prvaka Evrope - 2011, 2017. i 2019. godine.

Propustile su priliku da treći put uzastopno osvoje evropsku titulu, što je do sada uspelo samo selekciji nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Selektoru reprezentacije Zoranu Terziću ovo je čak 19 medalja u 20 godina otkako je na toj funkciji.

„Ne samo da sam shvatio da nema velike razlike u radu sa ženama i muškarcima, već sam uvideo da ima stvari u kojima su one i bolje - mogu više da treniraju, izuzetno su postojane i lojalne i, kad ih jednom 'kupiš', tvoje su do kraja života", rekao je Terzić u nedavnom intervjuu za BBC na srpskom.

odbojkašice
Fonet/CEV

Kako su odbojkašice Srbije stigle do finala?

Gotovo superiorno.

Do finala su izgubile samo četiri seta.

Redom su pobeđivale selekcije Azerbejdžana (3:0), Belgije (3:0), Rusije (3:2), Francuske (3:0 - u grupi), potom Mađarsku u osmini finala (3:0), Francuskinje su dobile i u četvrtfinalu (3:1), a u polufinalu Tursku 3:1.

U finalnom duelu, pred više od 20.000 ljudi u Beogradskoj areni, velika borba odbojkašica Srbije i Italije.

Srbija je povela 1:0 u setovima (26.24), Italijanke su uzvratile u drugom (25:22), a u trećem setu srpske odbojkašice su prokockale prednost i dozvolile protivnicima da preokrenu i dobiju taj deo igre (25:19).

Italijanke su potpuno zagospodarikle terenom u četvrtom setu, a pri njihovom vođstvu od 12:4, selektro Zoran Terzić je zatražio tajm-aut:

„Vi ste meni najbolje na svetu", rekao je srpskim odbojkašicama njihov trener u poslednjem pokušaju da ih trgne.

Ipak ni to nije pomoglo, Italijanske su nastavile u istom stilu i ubedljivo stigle do titule.

Iako nisu uspele da se domognu evropske titule, odbojkašice Srbije zaslužuju sve pohvale za sve što su pružile ne samo ovog leta.

„Nikad više nisam bio ponosniji na ovu ekipu.

„Teška sezona i donete dve medalje sa OI i EP, nije prijatno gubiti kod kuće, ali bilo je vidljivo da je ova ekipa dala maksimum, imali smo snage za set i po, dva i posle toga je došlo do pada i nismo mogli da se vratimo", rekao je Terzić posle finala.

odbojkašice
Fonet/Cev
Milena Rašić je odigrala poslednji meč u reprezentaciji

Jedna od veteranki u timu Srbije, Milena Rašić, potvrdila je da je to ila njena poslednja utakmica u reprezentativnom dresu.

„Od sledećeg leta ću biti njihov navijač broj jedan, to je sigurno. Njihova najveća podrška i bodriću ih na svakom prvenstvu.

„Mnogo bi bilo lepše da smo danas završile sa zlatom. Ali, sa druge strane, za tih 12 godina koliko sam u reprezentaciji, osvojili smo mnogo toga i mogu samo da budem ponosna", rekla je ona.

Dodala je da će „biti ponosna na svaki trenutak proveden sa ovim devojakama i celim stručnim štabom i svim ljudima iz Saveza".

Od osamostaljenja Srbije 2006. godine, odbojkašice Srbije su bile prvakinje sveta 2018. godine, tri puta su bile prvakinje Evrope, dva puta vicešampionke, a jednom bronzane, a imaju i srebrnu i bronzanu medalju sa olimpijskih igara.

odbojkašice
Fonet/CEV
odbojkašice
Fonet/CEV

Uspesi srskog ženskog sporta ovog leta

Počelo je zlatnom medaljom košarkašica Srbije na Evropskom prvenstvu.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, Milica Mandić je osvojila zlatnu medalju u tekvondonu, što je njeno drugo najsjajnije olimpijsko odličje posle Igara u Londonu 2012. godine.

Tijana Bogdanović je u tekvondou na Igrama u Tokiju osvojila bronzanu medalju.

Karatistkinja Jovana Preković je na Igrama u Tokiju postala olimpijska šampionka.

Odbojkašice Srbije su u Japanu osvojile bronzanu medalju. U borbi za treće mesto pobedile su selekciju Južne Koreje.

Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, stonoteniserke Borislava Perić Ranković i Nada Matić osvojile su bronzanu medalju u ekipnoj konkurenciji.


Možda će vas zanimati i video: Kako je volonterka iz Srbije pomogla atletičaru sa Jamajke da osvoji zlatnu medalju


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.05.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »