SSP: Novo zaduženje, potvrda da nema para u budžetu

Beta 17.09.2021

Novim zaduženjem Srbije, emitovanjem obveznica, od 1,75 milijardi evra vlast je potvrdila da nema para u budžetu, rekao je danas predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić.

"Novim zaduženjem od 1,75 milijardi evra potvrdili ste da nemate para u budžetu i da ćete svu najavljenu pomoć, 50 evra penzionerima u septembru, 50 evra građanima u novembru i decembru platiti pozajmljenim parama", rekao je Nikezić, a saopštila je SSP.

Dodao je da "vlast nema razloga da se hvali što je u samo jednom danu zadužila svako domaćinstvo u Srbiji za novih 750 evra, jer to nije nikakav uspeh, već samo još jedna nametnuta obaveza ljudima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem".

Niko se, kako je rekao Nikezić, "ne raduje kad se zaduži, posebno ako se neko zaduži u njegovo ime, kao što je vlast jučerašnjim izdavanjem zelenih i konvencionalnih obveznica, zadužila sve ljude u Srbiji za dodatnih 1,75 milijardi evra".

"Vi ste poslednjih deset godina zadužili ovu zemlju i njene građane za 15 milijardi evra, više nego sve prethodne vlasti zajedno, a ako realizujete samo projekte koje ste već ugovorili, javni dug zemlje će preći 50 milijardi evra ili preko 20 hiljada evra po svakom domaćinstvu", rekao je Nikezić, obraćajući se ministru finansija Siniši Malom.

Istakao je da ni kamatna stopa od 2,3 odsto po kojoj je izdata konvencionalna obveznica "nije fenomenalna kao što vlast priča pošto su kamatne stope na istorijskom minimumu, pa se većina zemalja, uključujući i Sloveniju, zadužuje po negativnim kamatnim stopama, dok je prinos na desetogodišnje obveznice koje izdaje Bugarska samo 0,2 odsto".

Dodatni problem je, prema njegovim rečima, što je država izdavanjem zelene obveznice zadužila zemlju kako bi finansirala projekte iz evropske zelene agende, za koje EU već daje 85 odsto bespovratnih sredstava, pa nije postojao ni jedan racionalan razlog da država za njih izda nove obveznice.

(Beta, 09.17.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »