Ulaganja od šest milijardi evra u obnovu i izgradnju pruga u Srbiji (FOTO/VIDEO)

Beta 20.09.2021

Srbija ima ambiciozne planove da kompletno modernizuje železnički saobraćaj i da se prugama poveže sa svim zemljama u regionu i Evropske unije, u šta će biti uloženo više od šest milijardi evra. Najveći deo tog novca su međunarodni krediti, među kojima su i kineski zajmovi.

Od 2014. godine, kada su počela značajna ulaganja u srpsku železnicu, u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozova uloženo je više od 600 miliona evra.

Na kraju 2021. godine, koja je u EU proglašena Godinom železnice, biće završena deonica od Beograda do Novog Sada koja je deo brze pruge od Beograd do granice sa Mađarskom duge 200 kilometara, što je najvažniji projekat u oblasti železničkog saobraćaja.

Dve deonice na toj brzoj pruzi, od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do Subotice, odnosno do Mađarske granice, grade kineska kompanija CRSC i srpski podizvođači, a Ruske železnice grade deonicu od Stare Pazove do Novog Sada.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže:

"Mi ćemo već sledeće godine imati brzu prugu i od centra Beograda do centra Novog Sada stizaćemo za maksimalno pola sata. Niš postaje veliko železničko čvorište. To je velika stvar i u potpunosti će promeniti našu zemlju, način na koji živimo i radimo. Biće moguće i realno da, kao u najnaprednijim članicama EU, živite u jednom gradu, kao što je Beograd i Novi Sad, a da radite u nekom drugom gradu".

Kina i Rusija su i glavni kreditori izgradnje pruge od Beograda do granice sa Mađarskom koja će koštati oko dve milijarde evra.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG).

(Beta, 09.20.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »