Vučić: Skidanjem tablica, Priština prekršila sve dogovore u vezi sa slobodom kretanja

Beta 20.09.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je večeras kosovske vlasti da su, u vezi sa registarskim tablicama, prekršili sve dogovore o slobodi kretanja i da su to uradili uz najbrutalniji upad svoje policije na sever Kosova.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao  da je danas "jedan od najtežih dana za naš narod na Kosovu  i Metohiji", te naglasio da je situacija veoma ozbiljna.

"Teško je kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i kojima je jedini cilj kako da prošire vlast, ili moć, a ne kako da učine nešto dobro za građane i onda vrlo teško dolazite do racionalnih rešenja", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Beograd i Priština su imali dva sporazuma, iz 2011. i iz 2016, odnosno četiri dogovora koji se tiču slobode kretanja.

"Suština je u takozvanim ka es (KS) tablicama kojima je produžavano pravno stanje ili mogućnost korišćenja od 2011. do 2016. a na naše insistiranje od 2016. do 2021", rekao je on.

 

Vučić je naveo da su onda kosovske vlasti uradile ono što nigde ne piše.

"Na jedan čudesn i volšeban način uradili su nešto što apsolutno nigde ne piše, osim što je u glavi Kurtija, pa je on izmisli oneko potpuno novo pravilo koje nigde ne možete da pročitate", rekao je on.

Vučić je rekao da nisu problem tablice KM, odnosno Kosovske Mitrovice ili Prištine, već iz Vranja, odnosno centralne Srbije.

On je rekao da je danas zausvljeno vozilo vranjskih tablica i pokazao sliku ambulantnog vozila.

"Zaustavili su i skidali tablice zašto što im se ne sviđaju ili kažu ako mi njima stavljamo stikere onda će oni nama da skidaju tablice", rekao je on.

Naglasio je da to nigde ne piše, niti je ikada pisalo "ni u jednom dokumentu".

Prema njegovim rečima, Beograd je još sinoć znao da Priština planira da pošalje svoje specijalne snage na sever Kosova.

Dodao je da su jutros, posle šest časova, te snage prešle na sever Kosova i da je to bio "najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugih cevi, više od 20 oklopnih vozila, sa snajperistima".

Vučić je rekao da je ta akcija sprovedena unilateralno, kako je naveo, bez ikakvog dogovora sa bilo kim, osim možda sa njihovim mentorima što se nas ne tiče.

"Sa nama niti je ko razgovarao niti se ko dogovrao osim što smo ih upozoravli da to ne čine", rekao je on.

Kosovske vlasti nisu ispunile nijednu tačku briselskog sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je današnja akcija kosovske policije koja je na severu Kosova oduzimala tablice vozilima sa statusno neutralnim "KS" tablicama sprovedena suprotno briselskom sporazumu, i da je "akcija sprovedena bez ikakvog dogovora sa bilo kim".

Vučić je u obraćanju iz Predsedništva rekao da prema briselskom sporazumu kosovska policija na teritoriju severa Kosova ne može da uđe bez znanja "Bataljona Sever", u čijem su sastavu Srbi, ali da oni o tome ništa nisu znali.

"Nemaju prava da šalju bez znanja Bataljona sever kosovske policije. Naravno oni pojma nisu imali dok ih nisu videli na mostu", rekao je Vučić i dodao da je 350 do zuba naoružanih policajaca došlo "da tobože rade posao saobraćajne policije za skidanje tablica".

Vučić je rekao da su o slobodi kretanja potpisana četiri sporazuma u Briselu 2011. i 2016. godine, koji su se odnosili i na korišćenje "KS" tablica koje su oduzimane danas, "kojima je produžavana pravna snaga do 2016. a zatim od 2016. do 2021. godine".

"Nisu ispunili tačke od 1. do 6. briselskog sporazuma, 3.076 dana Albanci odbijaju da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO). Rečeno je da 22 od 23 tačke iz Zajednice srpskih opština nije u skladu sa njihovim Ustavom", kazao je Vučić i dodao da je kosovski Ustavni sud poništio te tačke.

Vučić je naveo i da je dogovoreno da se formira regionalna policija za sever, a da u skladu sa etničkom strukturom Srbi treba da čine 96 odsto u regionu direktorata Sever kosovske policije.

"Ali ZSO je taj koji prelaže komandira Regiona Sever, ali ZSO ne postoji. Mi osam godina ne možemo da formiramo Direktorat Sever koji je predviđen Briselskim sporazumom. Sve vreme je v.d. stanje (u Direktoratu Sever kosovske policije) i nikad neće izaći iz v.d. stanja", rekao je Vučić.

On je rekao da Priština nije ispunila ni delove brisleskog sporazuma koji se odnose na pravosuđe, energetiku i priznavanje diploma.

"2011. godine potpisan je sporazum o diplomama. Problem je, mi ćemo da priznamo sve njihove diplome ali oni neće da priznaju naše, zato što je Prištinski univerzitet srpski teroristički univerzitet. Sporazum o diplomama može deset godina da postoji, oni neće da ga usvoje", kazao je Vučić.

EU mora da kaže da li Briselski sporazum još postoji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Evropsku uniju da se izjasni da li Briselski sporazum još postoji ili ne.

"Neko u Evropi konačno mora da kaže postoji li Briselski sporazum ili ne. Ako ne postoji, onda više nema ni srpskih sudija ni tužilaca, onda mnogih stvari nema više", rekao je Vučić na konferenciji za novinare povodom današnjih tenzija na severu Kosova.

Vučić je kazao da Srbija "taj odgovor mora da dobije veoma, veoma brzo", jer strpljenje Beograda "nije bezgranično".

"Dosta je bilo, vuku nas za nos 3.076 dana (od potpisivanja Briselskog sporazuma), a mi smo ćutali i trpeli zbog mira. Ili će Briselski sporazum biti sproveden u delo ili da lepo saopštimo narodu da on više ne postoji. Za nas tog sporazuma ima, a ako ga nema za drugu stranu, onda ga nema ni za nas"", naveo je.

On je upozorio na posledice u slučaju poništavanja Briselskog sporazuma.

"Nemojte da vam govorim kakve to sve posledice ima i na koje godine nas vraća, ali o tome mora da razmišlja neko ko ima uticaj na Prištinu", kazao je Vučić.

Beskrajno sam sit priča o pozivima obema stranama da smanje tenzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je večeras predstavnike Zapada koji govore o dve strane i pozivaju i Beograd i Prištinu da smanje novonastale tenzije.

"Beskrajno sam sit tih priča o pozivima obema stranama. Pitam one što svaki dan pričaju o pozivima obema stranama šta je to Srbija uradila jednostrano, čime smo ih napali, čime smo ih ugrozili, koja je to stvar koju smo mi uradili protiv njih? Osim što ćete da mi kažete da ih ne poštujemo kao državu. Nemate nijedan jednostran potez Srbije", rekao je Vučić u Beogradu.

Prethodno je EU pozvala Prištinu i Beograd da se uzdrže od jednostranih poteza i da kroz dijalog uz posredovanje EU reše problem nastao zbog odluke prištinskih vlasti da na severu Kosova oduzimaju srpske registarske tablice. Ambasada SAD u Prištini zatražila je od Kosova i Srbije da se "suzdrže i odmah smanje tenzije nastale nakon uvođenja mera reciprociteta u vezi sa saobraćajnim tablicama".

Vučić je rekao da su povodom najnovijih tenzija "stigli razni tobož kompromisni predlozi", ali da je on poručio da "neće uopšte o tome da razgovara".

"Rekao sam da na silu mogu sve, ali da se Srbi sa tim neće saglasiti. Tražićemo da Srbi budu zaštićeni od onih čija je to obaveza. Ako se nastavi ugrožavanje imovine i života srpskog življa na Kosovu, pozvaćemo Kfor i NATO da ih zaštite. Pogrom Srba nećemo dozvoliti", kazao je Vučić.

On je kritikovao i reakciju Misije Euleks da će intervenisati ako dobije poziv Policije Kosova, rekavši da na to "može damo da se smeje".

"Malo je što je (na sever Kosova) ušlo 350 do zuba naoružanih, pa ćete još nekoga da pozovote? Hoćete i NATO da uključite protiv nenaoružanih Srba", upitao je Vučić.

Naveo je da će sutra imati sastanak sa predstavnicima Kvinte, na njihov zahtev.

Uveren sam da Lajčak i Borel nisu podstakli Prištinu na potez sa tablicama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je uveren da EU nije podstakla Prištinu da donese odluku o zameni srpskih registarskih tablica kosovskim.

Na pitanje da li je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ili neko drugi ohrabrio kosovske vlasti na takav potez, Vučić je rekao da je siguran da ni slovački diplomata ni šef evropske diplomatije Žozep Borel "ni na koji način nisu uticali na takve odluke, naprotiv".

"Ne znam šta će (Lajčak i Borel) javno reći, ali gotovo sam siguran da nisu srećni zbog ovakvih poteza Prištine. Mada će oni verovatno reći da nisu srećni zbog ponašanja obe strane", kazao je Vučić.

Naveo je da kosovski Albanci "žele da Srbija ide protiv zapadnog sveta, da bi se oni predstavili kao branioci zapadnog sveta", a da Beograd "ispadne napadač".

"Ako treba da kažemo nešto zapadnom svetu, reći ćemo im, ali ih nećemo tretirati kao neprijatelje. Svi koji su priznali nezavisno Kosovo u stvari žele ovakve mere, oni samo ne žele eskalaciju, ali žele da sve bude tako da Srbija ne postoji na Kosovu", rekao je Vučić.

Dodao je da su neki predstavnici Zapada "pažljivi, racionalni i razumni" poput nemačke kancelarke Angele Merkel, ali je dodao da su "neki kauboji pa misle da to rade kako hoće".

Vučić je rekao i da u ovom trenutku "ne vidi smisao" dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, jer neko nije objasnio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da mora da poštuje ono što je Kosovo potpisalo.

"Oni sada kažu da to nije bilo legalno rukovodstvo u Prištini. To znači, ono što mi se ne sviđa to neću da sprovedem, a ono što mi se sviđa to ću da sprovedem na silu, pogrešno tumačeći ili tumačeći kako ja hoću", kazao je Vučić.

Vučić o registarskim tablicama i Briselskom sporazumu: Kraj bajkovitih priča

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je izrazio uverenje da će zvanični Beograd uspeti da ispliva iz problema sa Prištinom u vezi sa registarskim tablicama, te izrazio nadu da će to biti urađeno uz očuvanje mira i stabilnosti.

Vučić je na konferenciji za novinare u predsedništvu naglasio da je bilo dosta ponižavanja i ucena i da je nastupio kraj bajkovitih priča.

"Siguran sam da ćemo i iz ovog umeti da isplivamo, nadam se čuvajući mir i stabilnost, ali što je dosta dosta je, kraj je poniženjima i ucenama i taktikama svršenog čina, tako da od sada, ili sprovodimo Briselski sporazum, ili ga ne spovodimo, kraj bajkovitih priča je nastupio", rekao je on.

Dodao je da je bezbroj puta Beograd pokretao pitanje produženja važnosti registarski tablica, te da je, nekiliko puta u Briselu i on lično pokušavao da razgovara o tome.

"O tome gorimo već šest meseci, godinu dana, i u tehničkom i u glavnom dijalogu, upozoravamo i molimo predstavnike EU, a oni (Priština) su dočekali svoju priliku i rekli - mi ne moramo nikoga da pitamo i ne moramo nikoga da slušamo", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Beograd to pitanje može da tumači na svoj način, a Priština  na svoj.

"Ni to nije važno jer suština je da je to izvučeno iz konteksa celog Briselskog sporazuma iz koga će oni da izvuku deo koji im se dopada ali zato ni po koju silu na kugli zemaljskoj neće da primene ono što je suština, a to je Zajednica srpskih opština", rekao je Vučić.

Upitao je i šta će da bude kada se na svim srpskim opštinama na Kosovu pojave table sa na natpisom Zajednica srpskih opština.

"Jel će da ruše table,  pa to je potpisano u skladu sa Briselskim sporazumom ili će to da puste... a šta će da kaže tu takozvana međunarodna zajednica", rekao je on

Naglasio je da zvaničnom Beogradu ostaje da se bori kao što se, kako je istakao, i on borio i bio uz svoj narod.

"Ali nas gaze, gaze i gaze i ponavljaju neće biti nove Republike Srpske jer se to sviđa jednom od njihovih mentora ili nekolicini i to je suština, a mi nastaviljamo da se borimo", rekao je on.

Ponovio je da Srbima ne treba nikakvo nasilje i zamolio ih da budu mirni.

Odbio sam sve predloge, sutra o dodatnim potezima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odbio sve navodno kompromisne predloge u vezi sa situacijom na Kosovu i rekao da neće ni da razgovara o tome, ali nije naveo od koga su predlozi stigli, ni šta je bilo ponuđeno.

On je dodao da strpljenje Srbije nije bezgranično, da se "na silu može sve ali da se Srbi neće saglasiti sa tim potezima".

"Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine Srba sa severa Kosova, pozvaćemo KFOR i NATO da zaštite živote i imovinu srpskog življa, ali pogrom iz 2004. i progon nećemo dozvoliti", rekao je Vučić.

Najavio je da je sutra sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a da će se pre toga sastati sa zemljama kvinte "da vidi šta hoće od njega".

"Mi želimo kompromise, ali najvažnije je da se poštuju sporazumi, da ne postoje dvostruki aršini i da se bar malo smanji stopa licemerja prema Srbiji", rekao je Vučić.

Pozvao je narod da ne naseda na provokacije, iako, kako je naveo "znaju ljudi gde su im snajperska gnezda, i koje oružje imaju" .

On je izrazio nadu da Srbija neće morati da preduzima ekonomske mere jer to neće biti dobro za čitav region.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da Srbija uvek mora da bude spremna da razgovara i da ide na dijalog.

"Smisao dijaloga sada ne vidim jer neko nije objasnio čoveku da pokrjina ili država, kako god je zvali, mora da poštuje ono što potpiše", rekao je Vučić i dodao da će uvek da odgovori svima i da ne želi da se dodovorava "zato što se bliže izbori".

Vučić je više puta kritikovao Euleks zbog izjave da će doći da pomognu ako ih pozove kosovska policija, i više puta pitao "imaju li još nekog da pozovu na nenaoružan narod".

(Beta, 09.20.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »