Bisljimi: Kosovska strana prihvatila predlog sporazuma, očekuje se da to učini i srpska strana

Beta 29.09.2021

Potpredsednik kosovske vlade i šef pregovaračke ekipe Kosova Besnik Bislimi rekao je u Briselu da je postignut načelni dogovor o situaciji u vezi sa registarskim tablicama.

On je rekao da je utvrđen konačan nacrt i da se čeka samo odobrenje sa srpske strane.

"Naš cilj je bio jasan, da postignemo deeskalaciju i održimo reciprocitet sa registarskim tablicama. Do sada smo došli do konačnog nacrta, koji je gotovo u potpunosti usaglašen. Konačan dogovor preostaje samo da se o tome izjasni srpska strana" kazao je Bisljimi.

Prema njemu sporazum predviđa tri tačke.

Prvo, od ponedeljka Kosovo i Srbija počeće da koriste nalepnice umesto da menjaju tablice, odnosno ni sa jedne strane neće biti korišćene privremene registarske tablice.

Drugo, formira će se radna grupa koja će u roku od šest meseci pronaći trajno rešenje za slobodno kretanje vozila između zemalja. Radna grupa počinje sa radom 21. oktobra.

I treće, u subotu će KFOR biti raspoređen na prelazima, a nakon nekoliko sati biće zamenjena Specijalna policija, koja će paralelno sa barikadama napustiti prelaze.

Bislimi je naveo da jedina tačka u kojoj Srbija nije dala saglasnost, pre nego što se sporazum proglasi konačnim, odnosi na automobile sa registracijom kosovskih gradova na Kosovu, ali je prema njemu to apsurdno jer su takve registracije ilegalne.

(Beta, 09.29.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »