BBC vesti na srpskom

Feliks Brih, fudbal i Srbija: „Valjda je ovo dokaz da je pravda spora, ali dostižna"

Posle 14 godina, nemački arbitar neće suditi na međunarodnim utakmicama. „Neke utakmice je sudio sjajno, ali je uvek u sebi imao dozu narcisiodnosti", kaže bivši sudija Raka Đurović.

BBC News 08.10.2021  |  Marko Protić i Slobodan
Aleksandar Mitrović i Feliks Brih
Andrey Bogunov/Anadolu Agency/Getty Images
Aleksandar Mitrović i Feliks Brih

Prijatno junsko popodne u Kalinjingradu, blagi vetar donosi miris Baltičkog mora na lokalni stadion, a Aleksandar Mitrović nadire kao tenk ka golu Švajcarske.

Korner sa leve strane - Dušan Tadić kao rukom pogađa Mitrovića „u trepavicu" i ovaj glavom trese mrežu - Srbija vodi 1:0 i ima otvorena vrata nokaut faze Svetskog prvenstva u Rusiji.

Malo ko od igrača i navijača Srbije mogao da je pomisli da će posle poslednjeg sudijskog zvižduka najviše reči biti upravo o čoveku koji je dunuo u tu pištaljku.

Čovek u plavom, Nemac Feliks Brih, propustio je priliku da u finišu utakmice, kod rezultata 1:1, svira penal za Srbiju posle duela Mitrovića sa odbramenim igračima Švajcarske.

„Sudija je trebalo da svira penal, Mitrovića su držala dvojica igrača, ovo je nečuveno", kaže komentator BBC Sporta u prenosu uživo.

Tri godine kasnije, došlo je vreme da Brih ode u međunarodnu fudbalsku penziju, pošto ga Fudbalski savez Nemačke nije uvrstio na listu sudija za 2022.

„Ne možemo reći da Brih nije bio dobar sudija, neke utakmice je sjajno sudio, ali uvek je u sebi imao dozu narcisoidnosti i zaslužuje da se njegova karijera završi", kaže Raka Đurović, bivši sudija, za BBC na srpskom.

„Čak i ako je do Mundijala u Rusiji bio jedan od najboljih sudija, posle tog takmičenja nije zaslužio ni drugu kategoriju u Evropi", dodaje.

Ljubitelje fudbala u Srbiji za to vreme i dalje boli rana iz 2018. godine.

„Valjda je ovo dokaz one izreke da je pravda spora, ali dostižna", kaže za BBC na srpskom Beograđanin Nikola Krstić, prisećajući se utakmice u Rusiji.

„Ipak, šta sad mi imamo od toga, kada je pre tri godine trebalo da igramo u nokaut fazi, a na kraju je tamo završila Švajcarska", dodaje.

123
Getty Images

Šta se desilo na utakmici Srbija - Švajcarska?

Bila je to utakmica drugog kola grupne faze takmičenja na Mundijalu, a Srbija i Švajcarska su bili rivali u borbi za drugo mesto koje je vodilo dalje, iza neprikosnovenog Brazila.

Utakmica se igrala u Kalinjingradu 22. juna.

Srbija je povela u petom minutu golom Aleksandra Mitrovića.

Izjednačujući pogodak za Švajcarsku postigao je Granit Džaka u 52. minutu.

A onda detalj koji i danas navijači u Srbiji pamte - 71. minut, Mitrović na protivničkom petercu u skoku pokušava da glavom zahvati loptu, a dvojica protivničkih igrača ga drže za dres.

Iako je tada bila u upotrebi video tehnologija (VAR) koja omogućava sudijama da detaljno pregledaju sporne situacije, nemački sudija nije želeo pomoć i samo je odmahnuo rukom.

Fudbaleri Srbije su uzalud protestovali kod Briha, a na kraju je do pobede došla Švajcarska golom Džerdana Šaćirija u 90. minutu.

FSS je posle meča uložio i zvaničnu žalbu na suđenje, ali od toga nije bilo ništa.

„Teško da će Evropska fudbalska unija (UEFA) ikada uraditi nešto ozbiljno posle takvih žalbi, kod njih je kao u totalitarnom režimu - ne žele da im se naruši kredibilitet", kaže Đurović.

Kako navodi, nije strašno napraviti previd - sudijskih grešaka je uvek bilo i biće, pa čak i na svetskim prvenstvima.

„Nije mi zasmetalo što Brih tada nije svirao penal, nego njegovo ponašnje posle toga.

„Morao je da se konsultuje kolegama sudijama u VAR sobi", kaže Đurović.

Đurović smatra da je tada do izražaja došla Brihova „narcisoidnost i prepotencija".

„Često se i u svetu i u Srbiji dešava da, ako je sudija na terenu dominantniji od ekipe u VAR sobi, onda se njihovi previdi i greške ne ispravljaju, ili obrnuto", navodi Đurović.

„Uglavnom, Brih je tada pokazao da je dominantan i snažniji", dodaje.

Đurović takođe nema sumnje da je tog dana bio penal nad Mitrovićem.

„Ako Mitrović nije napravio prekršaj, onda nijedan sudija na kugli zemaljskoj ne može da tvrdi da to nije bio penal", ističe bivši sudija.

„Da je Brih svirao faul Mitrovića rekao bih: 'Eto, simpatičnija mu je Švajcarska od Srbije i nije svirao penal', ali nije svirao ni faul, samo je nastavio akciju bez ikakvih konsultacija."

123
Getty Images

Šta se desilo posle utakmice i šta je Brih rekao?

Igrači, stručni štab, pa i rukovodioci Fudbalskog saveza Srbije (FSS) posle utakmice su bili ljuti na Briha.

Mladen Krstajić, tadašnji selektor, na konferenciji za medije rekao je da je Brih sramno delio pravdu.

„Poslao bih ja njega u Hag (Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji). Ne bih mu dao ni jedan karton. Da mu sude! Kao što je on nama sudio", kazao je Krstajić.

Krstajić je tu aludirao na Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu, pred kojim su izricane kazne odgovornima za zlodela tokom građanskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije.

Slaviša Kokeza, predsednik FSS u to vreme, tvrdio je da je Srbija „brutalno pokradena".

Zbog ovakvih izjava, disciplinski organi FIFA kaznili su Kokezu i Krstajića sa po 5.000 švajcarskih franaka (oko 4.600 evra).

Svetska fudbalska federacija je posle utakmice u Kalinjingradu odlučila da Brih više ne deli pravdu na Mundijalu u Rusiji.

„Razvoj situacije na Svetskom prvenstvu je veoma razočaravajući za sudijski tim koji vodim i mene", kazao je Brih u leto 2018. za Dojče vele.

„Ali život ide dalje i siguran sam da ćemo se vratiti", dodao je on.

Podrška ovom arbitru tada je stigla od matičnog, Fudbalskog saveza Nemačke (DFB).

„Siguran sam da će Feliks primiti ovu odluku na profesionalan način i da će sledeće sezone suditi na visokom nivou", naveo je Luc Mihael Frelih, predsednik DFB.

On je tada podsetio da je Brih u tom trenutku bio najbolji svetski sudija prema rang listama FIFA.

Početkom 2021, Međunarodna federacija za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) proglasila Briha za najboljeg sudiju u drugoj deceniji 21. veka.

Ko je Feliks Brih?

Rođen je 1975. godine u Minhenu, a po zanimanju je pravnik, navodi se na sajtu Fudbalskog saveza Nemačke.

Sudijsku karijeru u nemačkoj Bundesligi počeo je 2004, a tri godine kasnije, dobio je i značku FIFA i postao međunarodni sudija.

U oktobru 2008, Brih je prvi put u karijeri sudio meč grupne faze Lige šampiona između engleskog Liverpula i holandskog PSV Ajnhdovena.

Usledili su i mečevi na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Svetskom prvenstvu u Brazilu 2018.

Najznačajniji meč u klupskoj konkurenciji sudio je u junu 2017, kada je delio pravdu u finalu Lige šampiona između Real Madrida i Juventusa.

Ta utakmica odigrana je na Milenijum stadionu u Kardifu, a Real je pobedio sa 4:1.

Tokom karijere je sudio 65 utakmica u Ligi šampiona, od čega i čak četiri polufinala - 2012, 2018, 2019. i 2021. godine - kao i finale Lige Evrope 2014. godine.

FIFA je u martu 2018. odlučila da stavi Briha na spisak arbitara za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Utakmica Srbija - Švajcarska bila je jedina na kojoj je ovaj Nemac delio pravdu na Mundijalu.

Poslednje veliko takmičnje na kome je Brih sudio bilo je ovogodišnje Evropsko prvenstvo.

Delio je pravdu na tri utakmice, među kojima je i polufinale Italija - Španija, a Azuri su slavili posle penala i kasnije stigli do titule šampiona.

Takođe, pravdu je delio na čak 303 bundesligaška susreta.

Priznao nepostojeći gol, rasplakao Ronalda

Brihova verovatno najveća greška u karijeri desila se 2013. godine u Nemačkoj.

Igrali su Bajer Leverkuzen i Hofenhnajm, fudbaler Bajera Štefan Kisling je šutirao i lopta je ušla u gol, ali kroz rupu u mreži sa spoljne strane.

Međutim, Brih je priznao pogodak, što je izazvalo dosta pažnje u čitavom svetu.

Uprava Hofenhajma uložila je žalbu i tražila da se meč ponovo odigra, ali je nemački savez to odbio.

„Tada je on najviše skrenuo pažnju najviše na sebe", kaže Đurović.

Kako navodi, greške arbitara se dešavaju i to je normalno.

„Ko bi mogao da očekuje da u tako kvalitetnom prvenstvu, gde je organizacija na najvišem nivou, mreže nisu dobro okačene i da lopta prođe tu gde je prošla", ističe Đurović.

U nemačkom fudbalu potom, smatra Đurović, nisu imali snage da ponište utakmicu, iako je pogodak direktno uticao na rezultat.

Brih je posle toga nastavio da napreduje i Đurović kaže da je „sjajno sudio određene utakmice", ali „elitni sudija nikada nije bio".

„Stalno se ponašao kao da pripada nekoj višoj kategoriji, pokazivao nadobudnost, prepotenstnost… Ja sam je barem osećao", kaže Đurović.

„Dolazi iz zemlje koja ima u svemu ima veliki uticaj u Evropi, što je sigurno uticalo na to da napreduje".

Šest godina posle te rupe u mreži, dogodio se još jedan detalj po kojem će ljubitelji fudbala pamtiti nemačkog sudiju.

Na utakmici Lige šampiona između Valensije i Juventusa, Brih je u 29. minutu isključio Kristijana Ronalda, koji je tada debitovao za italijanski tim u evropskom takmičenju.

Zašto? Portugalac se gurkao sa igračem Valensije Muriljom, a onda ga je dodirnuo po kosi kako bi ga ubrzao da ustane sa trave.

Posle konsultacija sa pomoćnicima, Brih je procenio da je taj potez vredan crvenog kartona.

Ljut i razočaran zbog ovakve odluke, Ronaldo se rasplakao prilikom izlaska sa terena.


Pogledajte video: Ronaldova traka, vatrogasac i humanost


Grk Picilkas - sušta suprotnost Brihu

Od navijača se i ne očekuje da budu objektivni, pa je uobičajeno da imaju one koje ne podnose, ali i one koje vole.

A iz sudijskog ešalona, jedan od retkih za koje navijači u Srbiji imaju lepe reči je grčki košarkaški arbitar Nikos Picilkas.

Radi se o sudiji koji je delio pravdu na utakmici Jugoslavija - Argentina u finalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002.

Plavi su tada posle produžetaka savladali Argentinu, ali je jedan od ključnih momenata bila odluka Picilkasa da u poslednjoj sekundi regularnog toka ne svira prekršaj nad Argentincem Ugom Skonokinijem pod košem Jugoslavije.

To se desilo pri rezultatu 75:75, a da je Picilkas svirao faul, Skonokini bi imao priliku da sa linije za slobodna bacanja donese pobedu Argentini.

Osam godina kasnije, Picilkas je priznao da je pogrešio, ali ne u toj situaciji, već napadu koji je prethodio, kada je duel Luisa Skole i Vlada Divca okarakterisao kao faul Argentinca.

Divac je promašio oba bacanja, posle čega je usledio pomenuti prodor Skonikinija.

„Tada sam video akciju iz tri ugla, zabeleženu sa tri kamere. Na jednoj, koja je bila u blizini spornog događaja, moglo je da se tumači da je prekršaj Skole nad Divcem zaista postojao.

Međutim, na ostalim snimcima je bilo jasno da nije bilo kontakta između njih.

Bio sam na pogrešnom mestu na terenu u loše vreme za mene", rekao je Picilkas za grčki magazin Ol Star basket.

Treba pomenuti i Danija Makelija, glavnog sudiju utakmice Srbija - Portugal u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

U poslednjim trenucima utakmice u Beogradu, Holanđanin Makeli i njegov pomoćnik nisu priznali gol Portugalu koji bi im doneo pobedu od 3:2.

Arbitri nisu primetili da je lopta celim obimom prešla gol-liniju, što je iznerviralo najboljeg portugalskog igrača Kristijana Ronalda, koji je bio strelac nesuđenog gola.

Ronaldo je potom besno skinuo kapitensku traku i bacio je na travu.

Makeli, koji je i policijski inspektor, potom se i javno izvinio Portugalcima.

„Prema propisima FIFA, sve što mogu da kažem je da se izvinjavam selektoru, gospodinu Fernandu Santošu i reprezentaciji Portugala za sve što se desilo.

„Naš sudijski tim uvek daje sve od sebe da bi donosio ispravne odluke.

„Kada na ovakav način osvanemo u vestima, nismo srećni zbog toga", naveo je Makeli u pisanoj izjavi portugalskom listu A Bola.


Pogledajte video o utamici fudbalera Srbije i Kosova u Nemačkoj


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.08.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »