Gran pri Joakimfesta pripao predstavi Narodnog pozorišta iz Bitolja

Beta 16.10.2021

Gran-Pri za najbolju predstavu na 16. Međunarodnom pozorišnom festivalu Joakimfest u Knjaževsko-srpskom teatru pripao je predstavi "I konje ubijaju, zar ne?" Narodnog pozorišta iz Bitolja (Severna Makedonija).

Kako je saopštio žiri, nagrađena predstava je "snažan pozorišni čin koji probija filmsko platno i dolazi do gledaoca u svojoj punoj istinitosti".

"To je suptilno i dramatično prevođenje plesnog zadatka aktera koji zalogom svog života pokušavaju spasiti golu egzistenciju u metaforu ratova, razaranja i gradnje porušenih mostova. Budućnost je otvorena. Moramo se nadati boljem", ocenio je žiri.

Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeljena je Marjanu Nećaku za izuzetan muzički koncept u predstavi "Samo glas" Makedonskog narodnog pozorišta iz Skoplja, takođe iz Severne Makedonije.

"Ovo je retko delo u kojem je muzika punopravni partner i glumcu i tekstu i režiji i scenografiji i filmu", saopštio je žiri.

Žiri 16. Međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfest kojem su bile glumica Jasna Dimitrijević (Srbija), pesnikinja Radmila Petrović (Srbija) i predsednica - rediteljka i koreografkinja Nada Kokotović (Hrvatska), odluke je doneo jednoglasno.   //

(Beta, 10.16.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »