Stefanović: Nacrt izveštaja Evropske komisije za Srbiju potvrdio da u Srbiji cveta korupcija

Beta 19.10.2021

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je danas da je Nacrt novog Izveštaja Evropske komisije za Srbiju potvrdio da je Srbija oteta država u kojoj cvetaju korupcija i kriminal, a da će se SSP boriti za evropske vrednosti sa ili bez pomoći EU.

Stefanović je u pisanoj izjavi naveo da su za tu stranku vladavina prava, medijska sloboda, borba protiv kriminala i korupcije, razvoj demokratije i očuvanje životne sredine evropske vrednosti na kojima treba da počiva moderna Srbija.

"Mi ćemo se za te vrednosti zajedno sa našim političkim partnerima i narodom boriti sa ili bez pomoći birokratije EU", naveo je Stefanović.

European Western Balkans objavio je ranije danas u nacrt novog Izveštaja za period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine, koji treba da bude predstavljen danas, u kome se ocenjuje da je u Srbiji zabeležen delimičan napredak u oblasti pravosuđa, u borbi protiv korupcije, slobodi izražavanja, kao i da je "politička klima tokom izveštajnog perioda ostala polarizovana".

U izveštaju stoji i da je u radu parlamenta smanjeno korišćenje hitnih procedura, a zabeleži se i blag pad BDP-a i nezaposlenosti.

Kako je saopštio SSP, Stefanović je kazao da je taj nacrt još jednom potvrdio da je Srbija oteta država u kojoj cvetaju korupcija i kriminal.

"U takvoj Srbiji nema vladavine prava, nezavisni mediji su izloženi različitim vrstama pritisaka, a sloboda govora i političkog delovanja se uskraćuje kroz progon neistomišljenika", ocenio je on.

Zamenik predsednika SSP je naveo da je nacrt potvrdio da ne postoji spremnost Evropske komisije da izvrši pritisak na "nenardoni, nedemokratski i kriminalizovani režim Aleksandra Vučića".

Prema njegovim rečima, Evropska komisija ponavlja da je Srbija napravila izvesni napredak, umesto konkretne osude.

"Kao nagradu za taj nevidljivi napredak građani Srbije su nakon 18 meseci čekanja na nastavak procesa pridruženja koji je bio u blokadi dobili otvaranje dva klastera u oblasti ekologije i energetike", kazao je Stefanović.

Prema njegovoj oceni, to bi moglo da bude jako važno za građane Srbije kada bi dovelo do zaustavljanje uvoza najprljavijih tehnologija iz Kine zbog kojih je vazduh u Srbiji među najzagađenijim na svetu ili obustavljanje projekta iskopavanja litijuma tehnologijom koja bi trajno uništila našu životnu sredinu.

Dodao je da bi to moglo da bude veoma značajno kada bi značilo stopiranje "otimanja" energetskog sektora i njegovu prodaju vanevropskim energetskim igračima.

"Aktuelni režim će sve ove zahteve, interes građana i evropske standarde ignorisati i otvaranje klastera upotrebiti kao paravan za nastavak pljačke i ostanak na vlasti. Kada se i to desi Evropska komisija će i zvanično postati saučesnik režima koji ubija Evropsku perspektivu Srbije i imaće obavezu da građanima Srbije, ali i Evrope da objasni zašto je to uradila", navodi zamenik predsednika SSP. //

(Beta, 10.19.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »