Oslobođenje: Ustupanje BiH slučajeva osumnjičenih za zločine znači njihovo oslobađanje

Beta 20.10.2021

Predsednik pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević kritikovao je odluku da se tužilaštvu Bosne i Hercegovine ustupi 26 predmeta za ratne zločine, među kojima je i slučaj Edina Vranja koji je osumnjičen za ratne zločine nad Srbima u Goraždu 1993. i 1994. godine.

"Ustupanje predmeta praktično znači i oslobađanje. Pričamo o bosanskom pravosuđu koje je oslobodilo Nasera Orića, koje već tri godine odugovlači suđenje Atifu Dudakoviću za gnusne zločine u Bosanskoj Krajini i koje ne procesuira brojne zločine nad Srbima", naveo je Đorđević u pisanoj izjavi.

On je dodao da čestitka predsednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom odluke o puštanju na slobodu Edina Vranja "pokazuje da se radi o čisto političkoj odluci".

"Za to vreme, nastavlja se progon Srba u BiH. Protiv Dušana Sladojevića, vojvode Slavka Aleksića i guslara Riste Lečića, oca devetoro dece, vodi se postupak jer su pevali pesme na skupu Ravnogorskog pokreta, organizacije legalno registrovane u BiH", dodaje on.

Đorđević je podsetio i da je nedavno određen pritvor generalu Milomiru Savčiću, predsedniku Boračke organizacije Republike Srpske.

"Veliki broj Srba je na optužnicama i na tajnim optužnicama koje se aktiviraju s vremena na vreme. Setimo se da je još 1995. Alija Izetbegović zapretio da će svaki Srbin koji je držao pušku biti osuđen. Srbima se oduzima pravo na odbranu svojih domova", kazao je Đorđević.

Pored optužnica za ratne zločine, predsednik pokreta Oslobođenje ukazao je i na političku upotrebu takozvanog Inckovog zakona o negiranju genocida.

"Taj zakon se koristi da se dižu optužnice protiv srpskih funkcionera i javnih ličnosti, kao još jedan vid pritiska na Republiku Srpsku", rekao je on i dodao da Vučić o tome ćuti i podržava takvu politiku.

"Vučić se sastaje sa ilegalnim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, kojeg ne priznaju ni Republika Srpska ni Rusija kao članica Saveta bezbednosti. Na tim sastancima nema ni reči o povlačenju ovog nakaradnog zakona. Za čiji interes onda Vučić radi?", upitao je on.   //

(Beta, 10.20.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »