BBC vesti na srpskom

Korona virus, Amerika i Kina: Poreklo kovida možda nikad neće biti utvrđeno, ali nije biološko oružje - tvrde američki obaveštajci

U najnovijoj proceni o poreklu virusa Kancelarija direktora nacionalnih obaveštajnih službi (ODNI) navodi se da je podjednaka verovatnoća da je virus prešao sa životinje na čoveka i da je procureo iz laboratorije.

BBC News 30.10.2021
A man wears a mask while walking in the street on 22 January 2020 in Wuhan
Getty Images
Čovek sa maskom u Vuhanu u januaru 2020.

Američke obaveštajne službe tvrde da svet možda nikada neće uspeti da utvrdi tačno poreklo Kovida-19, ali su zaključile da on nije stvoren kao vrsta biološkog oružja.

U najnovijoj proceni o poreklu virusa, Kancelarija direktora nacionalnih obaveštajnih službi (ODNI) navodi da je podjednaka verovatnoća da je virus prešao sa životinje na čoveka i da je procureo iz laboratorije.

Ali ne postoji dovoljno informacija da bi bio donet konačan zaključak.

Kineske vlasti kritikovale su ovaj izveštaj.

Najnovija saznanja objavljena su u izveštaju sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Prethodni izveštaj koji se bavio poreklom virusa objavljen je pre tri meseca.

Navodi se i da obaveštajna zajednica ostaje podeljena oko porekla virusa.

Četiri bezbednosne agencije procenjuju sa „slabim stepenom pouzdanosti" da je Kovid-19 potekao od životinje ili povezanog virusa.

Ali jedna od agencija procenjuje da „sa umerenom stepenom pouzdanosti" da je prvo zaražavanje čoveka najverovatnije posledica incidenta u laboratoriji.

Najverovatniji scenario je da je do incidenta došlo u Institutu za virusologiju u Vuhanu prilikom eksperimentisanja sa životinjama.

U izveštaju se navodi i da kineski zvaničnici nisu imali inforamacije o virusu pre nego što se pojavilo žarište u Vuhanu krajem 2019.

Ali se takođe ističe da Kina nastavlja da ometa globalnu istragu i odbija da deli informacije o virusu.

Kineske vlasti su na početku epidemije saopštile da je su prvi slučajevi zaraze potekli sa riblje pijace u Vuhanu, što je navelo naučnike da razmišljaju o teoriji kako je Kovid-19 prešao sa životinje na čoveka.

Ali ranije ove godine, američki mediji pisali su da postoji sve više dokaza da se virus pojavio iz laboratorije u Vuhanu i da je moguće da je slučajno procureo.



Džozef Bajden, američki predsednik, u maju je naredio obaveštajnim službama da ispitaju poreklo virusa, pa i teoriju o curenju iz laboratorije koju Kina kategorički odbacuje.

Reagujući na izveštaj obaveštajnih službi, kineska ambasada u Vašingtonu je u izjavi za novinsku agenciju Rojters rekla: „Potez SAD da se osloni na obaveštajni aparat umesto na naučnike koji treba da uđu u trag poreklu Kovida-19 je potpuna politička farsa".

„Podržavamo naučno zasnovane napore u pronalaženju porekla ovog virusa i nastavićemo da ostanemo aktivno angažovani.

„Međutim, čvrsto se protivimo pokušajima da se ovo pitanje politizuje", naveli su iz kineske ambasade.

U svetu je potvrđeno oko 240 miliona slučajeva Kovid-19, sa više od 4,9 miliona smrtnih slučajeva.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet


korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.

(BBC News, 10.30.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »