Вучић: Оставка Заева није само резултат губитка на локалним изборима

Бета 01.11.2021

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да оставка премијера Северне Македоније Зорана Заева није само последица резултата који је његова странка остварила на локалним изборима већ и лично разочарење по питању разговора те земље са Европском унијом (ЕУ).

"Рекли су ако потпише Преспански споразум да ће Северна Македонија добити отварање преговора са ЕУ, а то се није десило", рекао је Вучић телевизији Пинк у укључењу из Глазгова, где учествује на Самиту УН о климатским променама.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев поднео је синоћ оставку на ту и функцију лидера Социјалдемократског савеза после неуспеха те партије на локалним изборима.

Вучић је рекао да после оставке Заева остаје много питања о томе како ће се ствари развијати у наредном периоду, односно да ли ће се ићи на нове изборе или ће остати актуелна већина, да ли ће се мењати однос према Бугарској и да ли ће доћи до заоштравања политичких прилика у Северној Македонији.

Председник Србије је рекао да се у Глазгову састао са већим бројем светских лидера са којим је говорио о бројним питањима, као што су цена електричне енергије и обезбеђивање енергетске сигурности за своје земље.

"Разговарали смо и о нижој цени гаса, која је и даље веома висока. Друго је питање нуклеарки. Пошто је сада кључно питање да ли да се врате нуклеарне електране, јер то јесте чиста енергија, само је питање где, како и на који начин да се одлаже нуклеарни отпад", рекао је он.

Вучић је рекао да се питање климатских промена сада намеће као кључно и да ће све земље морати да смање емисију угљен-диоксида и да раде на стварању обновљивих извора, јер ће тиме омогућити и повећање стопе раста и напредак економије.

"Многе промене ћемо морати да направимо", рекао је он.

Вучић је рекао да је са хрватским премијером Андрејем Пленковићем разговарао о питању несталих особа, да је од шпанског премијера Педра Санчеза добио чврсто обећање да ће посетити Србију, а да једино до сада није видео америчког председника Џозефа Бајдена.//

(Бета, 11.01.2021)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Балкан, најновије вести »