Beograd postao jedan od evropskih centara fantastike (FOTO/VIDEO)

Beta 03.11.2021

Prva domaća smotra savremenog slikarstva fantastike, metafizike, magičnog realizma i nadrealizma organizovana je u Beogradu čime je srpska prestonica postala jedan od evropskih centara fantastike.

Bijenale fantastike, koje je otvoreno u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, predstavlja istorijsko okupljanje nekih od najzanimljivijih slikara iz regiona.

Istoričar umetnosti, prof. dr Oliver Tomić u predgovoru kataloga Bijenala navodi da se umetnici koji učestvuju na ovoj smotri ne upinju da budu originalni, već su „sa lakoćom autentični, što znači izvorni i iskreni. Oni slede sopstvene snove, zamisli i maštu, te svojim u slike pretočenim vizijama suštinski obogaćuju već postojeći svet.“

Odakle ideja o organizovanju prve ovakve manifestacije u Srbiji objašnjava istoričarka umetnosti Slavica Obradinović.

"Ovo bijenale fantastike nastalo je kao rezultat ideje, ljubavi, kolekcionarstva gospodina Mihajlovića, osnivača Fondacije Mihajlović Feliks, sa idejom da promoviše slikarstvo fantastike na našoj likovnoj sceni."

Na izložbi su predstavljeni radovi 36 renomiranih umetnika koje je izabrao stručni žiri od oko 500 kandidata koliko se prijavilo na bijenale.

"Pred publikom se nalaze umetnici različitih generacija. Kuriozitet čine mladi umetnici koji ovom prilikom imaju mogućnost da se predstave širem auditorijumu", rekla je Obradinović.

Na svečanosti su uručena i priznanja i to Gran-pri slikaru Željku Đuroviću, nagrada za životno delo profesoru Ljubodragu Jankoviću Jaletu, dok je nagrada „Perspektiva“ koja se dodeljuje najboljem mladom umetniku u domenu fantastike, pripala Veljku Valjareviću.

Na otvaranju bijenala nastupio je kvartet mladih violončelistkinja „Mistik čelo“.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)   //

(Beta, 11.03.2021)

Slikarstvo »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »