Dimitrov: Makedonsko društvo želi napred, to iziskuje blisku saradnju u regionu

Beta 04.11.2021

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je danas u Beogradu da uprkos političkoj krizi u toj zemlji nema rizika da će napustiti inicijativu Otvoreni Balkan.

Rekao je da i u slučaju da dođe do promene vlasti makedonsko društvo želi da ide napred te da će zadatak svake vlade biri evropeizacija zemlje, jačanje demokratije i rast ekonomija što iziskuje blisku saradnju u regionu.

"Za Severnu Makedoniju je važno da ostane deo inicijative zbog ekonomije i evropske budućnosti regiona. Uveren sam da je inicijativa Otvoreni Balkan komplementarna evropskim integracijama", rekao je novinarima u Palati Srbija i dodao da građani gube veru u evropsku budućnost kada EU ne ispuni svoja obećanja.

Države i region, istakao je, jačaju kroz ovu inicijativu dok čekaju na članstvo u EU i da saradnjom pokazuju Evropljanima da Zapadni Balkan nije region koji donosi probleme nego rešenja.

"Nije fer kritikovati celu EU, imamo probleme sa jednom državom članicom. Ovaj veto nije samo veto na našu evropsku budućnost već i na evropske politike na Balkanu i to je veto na bugarsko-makedonsko prijateljstvo", dodao je.

Evropska banka za obnovu i razvoj i Svetska banka su prognozirali, kako je naveo, da će BDP svake zemlje biti povećan za 10 odsto u odnosu na pre pandemije korona virusa.

Sastanku u Beogradu trebalo je da prisustvuje i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, ali je otkazao učešće pošto je zbog poraza na lokalnim izborima podneo ostavku na tu funkciju, a umesto njega u Beogradu je vicepremijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koja uključuje Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, ranije poznata kao mini-Šengen.//

(Beta, 11.04.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »