PS NATO-a: Učesnici seminara u Beogradu pozdravili snagu odnosa Srbije i alijanse

Beta 18.11.2021

Parlamentarna skupština NATO-a saopštila je da su učesnici njenog ovonedeljnog seminara u Beogradu pozdravili snagu odnosa alijanse i Srbije i pozvali na širi dijalog radi rešavanja preostalih izazova na Zapadnom Balkanu.

Na trodnevnom seminaru u Beogradu, povodom 15. godišnjice članstva Srbije u programu Partnerstvo za mir, 43 parlamentarca iz članica NATO-a i partnerskih zemalja "proslavila su uspehe ovog konstruktivnog i obostrano korisnog odnosa", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija sarađuje sa NATO-om u mnogim oblastima, kao što su transformacija odbrane, vojna interoperabilnost, civilna spremnost, nauka i tehnologija, integritet i transparentnost i rodna ravnopravnost.

Na seminaru, održanom od 15. do 17. novembra, učesnici su razgovarali o izgledima za dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine i za prevazilaženje aktuelne političke krize u Bosni i Hercegovini. Složili su se, kako se navodi, da je prevazilaženje razlika kroz dijalog ključno za stabilnost i Zapadnog Balkana i evroatlantskog prostora.

Govornici i učesnici su prepoznali ozbiljne političke izazove sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u ovom trenutku i važnost saradnje svih političkih snaga kako bi ta zemlja ostvarila dalji napredak ka evropskoj i evroatlantskoj integraciji. U diskusiji su istaknute mnoge prepreke koje bi mogle da ometaju postizanje dogovora između unutrašnjih političkih aktera o daljem putu BiH, navodi se.

Predstavnici vlada, diplomate i domaći i međunarodni stručnjaci bavili su se i domaćim ekonomskim izazovima i prilikama, delovanjem spoljnih aktera u regionu i izazovima vezanim za slobodu medija, dezinformacije, degradaciju životne sredine, pandemiju korona virusa i hakerske napade.

Kao osnovni ciljevi 101. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO-a navedeni su promovisanje razmene i obostranog razumevanja i pomoć parlamentima partnerskih zemalja da razviju alate za efikasan i demokratski parlamentarni nadzor u oblasti odbrane i bezbednosti.

Partnerstvo Srbije sa NATO-om značajno se razvilo od 2006. godine, rekla je premijerka Ana Brnabić učesnicima seminara, navodi se.

"Srbija ne teži da postane članica NATO-a, ali želi da poveća saradnju sa alijansom kako bi doprinela očuvanju mira i stabilnosti u regionu i svetu", kazala je Brnabić.

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana istakao je da je "dugogodišnje partnerstvo Srbije sa NATO-om dobro za narod Srbije, za stabilnost regiona, i za širu transatlantsku bezbednost".

"Zbog toga je ovo partnerstvo važno za sve nas", kazao je Džoana. //

(Beta, 11.18.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »