BBC vesti na srpskom

Rusija, NATO i Ukrajina: Evropi preti košmar oružanih sukoba, upozorava Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, predstavio je ideju o formiranju novog evropskog bezbednostnog pakta koji bi sprečio širenje NATO alijanse.

BBC News 02.12.2021
Entoni Blinken i Sergej Lavrov
Reuters
Iako je rečeno da će se razgovarati o biznisu, tenzije između dve strane su očigledne

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, upozorio je da bi Evropa ponovo mogla da se suoči sa „košmarom oružanih sukoba".

On je na Evropskoj bezbednosnoj konferenciji u Švedskoj izneo ideju o stvaranju novog evropskog bezbednosnog pakta, čime bi se sprečilo širenje NATO alijanse dalje na istok.

Ukoliko Rusija bude tražila konflikt sa Ukrajinom, mogla bi da pretrpi „ozbiljne posledice", poručio je Entoni Blinken, američki državni sekretar.

Sastanak je održan pošto Rusija povećava broj bojnika u blizini granice sa Ukrajinom.

Prema tvrdnjama vlasti u Kijevu, više od 90.000 ruskih vojnika je raspoređeno na tom delu teritorije.

Iz Moskve poriču da pripremaju napad na Ukrajinu i optužuju Kijev da ojačava vojsku.

Usled rasta napetosti, iz Rusije su saopštili u četvrtak da su uhapsili troje ljudi za koja se sumnja da su agenti ukrajinske tajne službe.

Jedan je okrivljen za planiranje terorističkog napada, a druga dvojica za pokušaje prikupljanja osetljivih informacija, poručili su iz ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Lavrov i Blinken su se susreli na konferenciji Organizacije za bezbednost i saradnju Evrope (OSCE).

Dve strane su se dogovorile da nastave dijalog o Ukrajini, saopštili su američki zvaničnici.

NATO je odbio da konstruktivno razmotri preloge za smanjenje napetosti i sprečavanje opasnih incidenata, rekao je Sergej Lavrov u ranije održanom govoru.

„Alijansa je neodgovorno približila ratnu infrastrukturu granicama sa Rusijom, u Rumuniji i Poljskoj - dopremili su antiraketni odbrambeni sistem koji se može koristiti i za napad", poručio je on.

„Američki projektili srednjeg dometa će se uskoro pojaviti u Evropi, što nas približava košmarnom scenariju oružanog sukoba", dodao je ruski diplomata.

Upozorio je NATO da ne pretvara ruske susede kao što je Ukrajina u „ratne baze za sukob" i istakao je da se nada da će predlog Moskve za stvaranje novog bezbednosnog pakta biti pažljivo razmotren.

Satelitska fotografija iz 1. novembra ove godine pokazuje raspored kopnenih snaga u Jelnji u Rusiji
Maxar via Reuters
Gomilanje ruskih trupa primećeno je na 300 kilometara od granice sa Ukrajinom

Najbolji način da se izbegne kriza je diplomatija i Rusija bi trebalo da povuče snage, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za medije sa Lavrovim.

„Sjedinjene Američke Države su spremne da posreduju u tome, ali, ako Rusija odluči da traži sukob, biće ozbiljnih posledica", dodao je američki zvaničnik.

Želimo direktne razgovore sa Rusijom o sukobu koji traje više od sedam godina sa separatistima na istoku Ukrajine koje podržava Moskva, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u sredu.

Cilj Kijeva je „oslobođenje" Krima, poluostrva koji je Rusija anektirala 2014. godine, dodao je on, ali nije spominjao upotrebu sile.

Veliki deo ruskih trupa koje su nedavno raspoređene blizu Ukrajine su na Krimu.

Nagomilavanje vojske navodno je zabeleženo i u Donbasu, oblasti na istoku Ukrajine, koji čine regioni Lugansk i Donjeck i oni su pod kontrolom separatista.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.02.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »