Vučić: Vlada Srbije da ne donosi novi Zakon o eksproprijaciji, da organizuje javnu raspravu

Beta 08.12.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je "zamolio" vladu Srbije da ne donosi novi Zakon o eksproprijaciji već da zamoli Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i sve ostale relevantne subjekte kako bi se organizovala javna rasprava o tom pitanju.

Tokom obraćanja iz Palate Srbija, Vučić je rekao da ta javna rasprava može da traje i šest meseci i da na njoj treba da se dođe do širokog društvenog konsenzusa o tom pitanju.

"Bez širokog društvenog konsenzusa nećemo ići na Zakon o eksproprijaciji", naglasio je on.

Dodao je da veruje da će se vlada Srbije nakon njegove odluke da vrati sporan Zakon o eksproprijaciji saglasiti da zakon ne ide nazad u Skupštinu jer, kako je naveo, misli da neće imati parlamentarnu većinu za ponovno usvajanje.

Govoreći o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, Vučić je rekao da je potpisao taj zakon i da ne postoji dilema da li je on protivustavan.

Vučić je rekao da primio zahteve više udruženja za taj zakon i da ih je razumeo, kao što je, kako je dodao, razumeo koliko je građanima važno da govore o Zakonu o eksproprijaciji.

"Znam, svi će reći: 'Ovo je Vučićev poraz' - ali, ja sam predsednik svih građana, ma koliko god voleo partiju na čijem sam čelu. Znate, ako vidim jednu (karatistkinju) Jovanu Preković da je protiv nečega, a znam da biste je teško naterali da uradi nešto protiv mene kao predsednika, onda znam da ima dosta građana, divnih dobrih ljudi, koji su zabrinuti", naveo je on.

Dodao je da ako je Preković zabrinuta šta može da se desi sa ovom zemljom, onda znači da vlast nešto nije dobro uradila i naveo da prihvata deo odgovornosti na sebe.

Vučić:Rio Tinto tražio novu lokaciju za jalovište, nemamo pravo da uništavamo živote ljudiPredsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je kompanija Rio Tinto koja sprovodi istražne radnje u okolini Loznice tražila da jalovište budućeg rudnika preseli u najplodniji deo Jadra i da on smatra da ne treba da se ispuni taj zahtev.

"Zbog smanjenja troškova jedne inostrane kompanije nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je bilo predviđeno prvobitnim planom", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da zbog mira stranovnika u mestima u okolini Loznice koja bi bila pogođena otvaranjem rudnika litijuma, mora da im kaže "mi smo na vašoj starni i bićemo zajedno sa vama dok ne vidimo šta nam je najbolje da činimo".

Najavio je osnivanje zelenog fonda za zapadnu Srbiju čijim sredstvima, pored resornog ministarstva, raspolagati i građani tog dela zemlje koji će biti u većini u odlučivanju.

On je rekao da će od 1. januara 2022. godine Zeleni fond raspolagati sa deset miliona evra i da će građani tog dela Srbije odlučivati koji su prioriteti za ulaganja u ekologiju.

Vučić je rekao da će biti ispunjeni zahtevi građana Gornjih Nedeljica i drugih sela koji su saopšteni na razgovoru sa njim, da će biti izgrađeni mostovi i regulisan tok Jadra da ne bi plavio.

Dodao je da će Elektromreža Srbije rekonstruisati 25 kilometara dalekovoda i zameniti drvene bandere u lozničkim selima koja su to tražila u razgovoru sa njim.

Istakao je da je napravljen rapidni skok u ulaganjima u ekologiju u periodu od 2017. godine jer je investirano 562 miliona evra u odnosu na period od 2007. do 2012. godine kada je investirano 226 miliona evra.

Ocenio je da je ekologija budućnost Srbije i da ulaganja govore o napretku Srbije, kao i da ga raduje otvaranje klastera četiri gde je i ekologija što govori o priznanju Srbiji.

Vučić: Nije me pobedila ulica, izašao sam u susret narodu, a ne politikantima

Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je večeras da njegove odluke o zakonima "nisu njegov poraz i pobeda ulice, već izlazi u susret narodu, običnim ljudima, a ne politikantima koji žele da sve iskoriste"."Neki će ovo tumačiti kao moju slabost, nije mi briga, ali se radujem sreći takvih", rekao je Vučić, na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, "zaista se trudio, svi ispostavljeni zahtevi su ispunjeni iako su neki bili opravdani, a neki, iz njegovog ugla, politički hir".

Prema rečima Vučića, on je uradio šta je do njega, a demonstracije će se nastaviti, "ali narod će znati da je to bes takvih političara a ne potreba građana".

On je naveo da će sve odluke koje je doneo o zakonima biti "formalno-pravno završene" u petak, komentarišući informaciju da je organizicija "Kreni pokreni" navela da očekuje da se to i reši tada.

Prema njegovim rečima, zbog "aljakvosti" iz vlade prosleđeno saopštenje i pre njegovog obraćanja kako je vlada povukla odluku da se zakon o eksproprijaciji povuče iz skupštinske procedure.

"Nije vlada htela da preuzme protivustavno nadležnositi predsednika države i Narodne skupštine, već je neko aljkavo poslao saopštenje medijima", rekao je Vučić, navodeći da je danas unapred obavestio premijerku i druge o odluci koju će doneti.

"Možete na prste jedne ruke da nabrojite ljude koji su u svakoj vladi, u poslednjih 50 vlada, bili posvećeni tako da rade svaki dan. Ali šta ćete, različite su vrednosti ljudske, ne mogu ja da namećem ono što možda nije sasvim normalno ljudima koji su verovatno sasvim normalni, možda ja nisam", rekao je Vučić.

Vučić pozvao opoziciju na dobru političku utakmicu 3. aprila naredne godine Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kritike opozicije na ulaganja vlasti u oblast ekologije i pozvao ih da izađu na izbore 3. aprila naredne godine.

"Što se tiče političkih protivnika, pozivam ih na dobru političku utakmicu 3. aprila (naredne godine)... i čestitaću svakome ko me pobedi ", rekao je Vučić.

Rekao je da je u oblast ekologije od 2017. do 2022. uloženo 562 miliona evra, te naglasio da je to "250 puta više" nego u periodu od 2007. do 2012.

On je takođe, tokom današnjeg obraćanja, istakao je da je napravljen rapidni skok u ulaganjima u ekologiju u periodu od 2017. godine jer je investirano 562 miliona evra u odnosu na period od 2007. do 2012. godine kada je investirano 226 miliona evra.

Kritikovao je ljude iz vlasti što nisu objasnili građanima šta se sve radi u oblasti ekologije i što, kako je naveo, nisu otišli među narod.

Vučić je nije precizirao na koga misli ali je naveo primer i sa kritikama na lečenje dece.

"Bezbroj puta sam se ljutio jer nismo objasnili ljudima stvar poput lečenje dece - trpite svaki dan kritiku a lečimo devet puta više dece nego što je lečeno pre osam godina", rekao je on.

Ponovio je da su blokade puteva u prethodne dve subote bile nezakonite, te uputio izvinjenje građanima koji su, kako je naveo, "trpeli teror neodgovornih ljudi".

Rekao je da je uputio izvinjenje jer "država nije izvršila svoj posao", te za to preuzeo odgovornost na sebe.

"Ja sam odgovoran za to imenom i prezimenom....sve je to cena demokratije i moramo da gledamo kako zemlja da se dalje razvija i da ide napred", rekao je Vučić.

Tokom obraćanja javnosti predstavio je na mapama šta se sve radi u oblasti ekologije.

Naveo da je da je "ekologija budućnost", te izrazio zadovoljstvo zbog odluke EU o otvaranju Klastera 4 za Srbiju.

Vučić je rekao i da će sve što je nedavno obećao građanima Gornjih Nedeljica biti ispunjeno.

Naveo da je na tome već počelo da se radi.

Napomenuo je i da je, zbog mogućih poplava nemoguće da Rio Tinto izgradi deponiju ili jalovište na mestu na kome  je to nameravao.

"Zbog poplava, a dobil smo analizu, nemoguće je da to prihvatimo ...jer bi Jadar platio svake godine visoku cenu", rekao je on.

Vučić: Srbiju nećemo ostaviti bez gasa

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija neće ostati bez gasa i da će ga ruski Gasprom isporučivati od 1. januara 2022. godine po istoj ceni kao i do sada od 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

"Srbiju nećemo ostaviti bez gasa", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da će se od 1. januara 2022. godine isporučivati dve milijarde kubika godišnje, ali da se razgovara i o isporuci većih količina ako bude trebalo.

"Razgovaramo i o isporuci veće količine, ako treba i da doplatimo, ali da ne bude po basnoslovnoj ceni", rekao je Vučić.//

(Beta, 12.08.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »