Nikezić (SSP): Vučiću, kako je redovno stanje u EPS-u kada se uvozi 837 megavata struje

Beta 06.01.2022

 Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić upitao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako može da kaže da je "danas, prilično redovno stanje" u Elektroprivredi Srbije (EPS) kad se uvozi 837 megavata (MW) električne energije iako je potrošnja zbog praznika 20 odsto manja od redovne.

"Predsedniče Vučiću kako možete da kažete da je danas stanje prilično redovno kada se uvozi 837 MW električne energije, iako nam je potrošnja zbog praznika 20 odsto manja od redovne", naveo je Nikezić u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da čeka da se stabilizuje sistem u EPS-u i da veruje da će od 10. januara u potpunosti biti sanirani svi problem, mada je i "danas prilično redovno stanje".

Nikezić je rekao da se danas proizvodi 2.085 MW električne energije iz termokapaciteta, što je sedam odsto manje nego 16. decembra, samo pet dana nakon najveće havarije u istoriji EPS-a.

"Plaćamo više od pet miliona evra za uvoz struje za samo ovaj dan, a mogli smo da izvozimo struju vrednu 13 miliona evra, da EPS radi punim kapacitetom", rekao je Nikezić.

Istakao je da je, uprkos ostavci "i dalje direkor EPS-a Milorad Grčić, vlasnik pečenjare, koji je doveden po Vučićevom nalogu i nekada najmoćniju srpsku firmu doveo do bankrota".

"Ništa u energetskom sistemu Srbije danas nije u 'redovnom stanju'. Zahvaljujući višegodišnjem nestručnom upravljanju i nemilosrdnom isisavanju para za bratske, kumovske i partijske firme, samo će EPS napraviti gubitak od preko milijardu evra, što znači da će svaka kuća u Srbiji dobiti dodatni račun za struju od 400 evra", ocenio je Nikezić.

Dodao je da će "stanje u EPS-u postati redovno tek kada na aprilskim izborima smenimo štetočinsku vlast i u EPS dođe profesionalno, odgovorno i stručno rukovodstvo"

(Beta, 01.06.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »