BBC vesti na srpskom

Severna Koreja i naoružanje: Kim Džong Un nadgledao treće lansiranje hipersonične rakete

Veruje se da je ovo prvi put od marta 2020. godine da je Kim prisustvovao lansiranju rakete koja ima pet puta veću brzinu od zvuka.

BBC News 12.01.2022
Fotografija držanih medija pokazuje Kim Džon Un kako aplaudira tokom lansiranja
KCNA/REUTERS
Državni mediji objavili su fotografiju Kima Džonga Una tokom lansiranja rakete

Iz Severne Koreje kažu da je izveden je još jedan test hipersonične rakete, pod nadzorom vođe Kima Džonga Una.

Državni mediji prenose da je raketa ispaljena u utorak i da je uspešno skrenula pre nego što je udarila u metu u moru, 1.000 kilometara daleko od obale.

To je treći prijavljeni test hipersonične rakete Severne Koreje, koja može da izbegne detekciju duže od balističkih projektila.

Kimovo prisustvo možda ukazuje da je tehnologija poboljšana, kažu analitičari.

Najnovije testiranje izgleda podržava novogodišnje ciljeve Kima Džonga Una, jer je obećao da će ojačati odbrambene sposobnosti Severne Koreje.

Testiranje se dogodilo pošto je iz šest zemalja, uz SAD stigla zajednička izjava koja osuđuje prošlonedeljni test.

U izjavi se pozivaju severnokorejske vlasti da prekinu „destabilizujuće akcije" u regionu.

U početku su iz vojske Severne Koreje govorili da su tvrdnje o hipersoničnoj raketi preuveličane, ali je kasnije rečeno da je demonstrirano „poboljšanje" u odnosu na prethodne testove, objavio je novinski sajt Jonhap.

Severnokorejska državna agencija KCNA pohvalila je test, navodeći da je „superiorna manevarska sposobnost rakete upečatljivo potvrđena poslednjom probnom paljbom".

U ovom izveštaju se tvrdilo da je projektil leteo 600 kilometara, posle čega je usledilo manevrisanje od 240 kilometara pre nego što je udario u metu.

Iz Severne Koreje su put objavili da je test prve hipersonične rakete izvršen u septembru 2021.

Zašto je lansiranje hipersoničnih raketa iz Severne Koreje zabrinjavajuće?

Hipersonične rakete opasne su iz više razloga.

Za razliku od balističkih raketa, koje putuju u velikoj uglavnom predvidljivoj paraboli, čineći ih lakšim za presretanje, hipersonično oružje može da prođe bočno, blizu zemljine površine i pogodi metu za mnogo kraće vreme leta.

Pored toga, hipersonično oružje može da postigne pet puta veću brzinu od zvuka - ili oko 6.200 kilometara na sat.

Sve ove karakteristike čine ih težim za praćenje i presretanje.

Prema rečima Franka Gardnera, BBC dopisnika za bezbednost, ove hipersonične rakete su takođe zabrinjavajuće jer ostavljaju prostora za nagađanja - da li nose konvencionalnu visokoeksplozivnu bojevu glavu ili nuklearnu.

Severna Koreja pridružila se malom broju zemalja, uz Sjedinjene Države i Kinu, u pokušaju da razvije hipersonične rakete.

Tokom inspekcije, Kim Džong Un je pozvao na jačanje „strateških vojnih snaga i u kvalitetu i u kvantitetu", preneo je južnokorejski list Jonhap.

To je prvi put od marta 2020. da je poznato da je on prisustvovao lansiranju rakete, a publicitet oko njegovog pojavljivanja je značajan, kažu analitičari.

„Dok je Kim verovatno nezvanično prisustvovao i drugim testovima u međuvremenu, ovo pojavljivanje i intervju s njim na prvoj stranici severnokorejskih novina Rodong Sinmun su važni", kaže za Rojters Čed O'Kerol, izvršni direktor Korejske grupe za rizik koja nadgleda Severnu Koreju.

Dodaje da to znači da Kim nije zabrinut zbog toga što je lično povezan sa ovim testovima novih tehnologija.

„I nije ga briga kako iz SAD vide sve ovo", napominje.

SAD i UN uporno šalju upozorenja i prete sankcijama kako bi se testiranje oružja u Severnoj Koreji zaustavilo, ali Kim Džong Un im za sada prkosi.


Pogledajte i video o vežbama severnokorejskih vojnika


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 01.12.2022)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »